Grootegasters bedanken Beatrix voor haar inzet

0
179
Lutjegast afscheid beatrix

Speciale dankbetuiging helaas uitgesteld

GROOTEGAST/LUTJEGAST – Op zaterdag 14 september zou het Nationaal Comité Inhuldiging een speciale dankbetuiging voor Prinses Beatrix organiseren. Het zang-, dans- en waterspektakel is helaas uitgesteld tot volgend jaar, omdat het Comité het niet gepast vond dit zo snel na het overlijden van Prins Friso te organiseren. In Grootegast staat een viertal inwoners van de gemeente al te trappelen om het concert in Ahoy bij te wonen. Het Grootegaster echtpaar Frits en Loes Ridderbos en de Lutjegaster Luit Hoeksema en zijn partner Ruurdtje Benedictus onderschrijven de boodschap van het spektakel van harte: Beatrix bedankt!

Blij verrast waren de duo’s met de uitnodiging van de gemeente Grootegast. Elke gemeente mocht vier inwoners afvaardigen en in Grootegast werd er bewust gekozen voor het genoemde viertal. Zowel Loes Ridderbos als Luit Hoeksema dragen het koningshuis een warm hart toe en hebben er in de gemeente mee te maken gehad. Een bedankje voor onze voormalige koningin vinden beiden zeker op zijn plaats. “Ze was er altijd”, benoemt Loes. Luit spreekt over “een samenbindend persoon”.

Loes stond veertien jaar aan het roer bij de Oranjevereniging van Grootegast. “Toen Beatrix bekend maakte dat ze zou stoppen, had ik ongeveer mijn laatste vergadering als voorzitster van de Oranjevereniging”, lacht ze. Net als Beatrix zal ze niet helemaal uit beeld verdwijnen. “Ik heb wel gezegd dat ik beschikbaar blijf voor alle werkzaamheden. Ik denk dat ik het anders straks rond Koningsdag wel ga missen allemaal. En ach, die dag ben je er toch wel.” Alleen afgelopen Koninginnedag was ze er niet; die dag werd uiteraard voor de televisie doorgebracht. Want koningsgezind kan Loes wel worden genoemd. Ze waardeert het enorm aan Beatrix dat ze altijd klaar heeft gestaan voor Nederland. “Ze was er altijd in alle omstandigheden, of het nou rampen waren of wat anders. Ik vind haar een heel bijzonder iemand, die erg geschikt was voor haar taak. En weet je, ze is eigenlijk altijd mijn koningin geweest. Alleen toen ik heel jong was, had je Juliana nog.” Loes is dan ook blij er op 14 september bij te mogen zijn. “Ik had er graag heen gewild sowieso. Ook mijn man kijkt ernaar uit. Hij is echt van de muziek, dus hij zal het ook zeker naar zijn zin hebben.”

Ook Luit kijkt uit naar het speciale uitje wat staat te wachten. “Dit laat ik me niet ontglippen”, lacht hij. Op de vraag of hij koningsgezind is, antwoordt hij oprecht dat er toch wel van heel erg kan worden gesproken. Niet zo gek, want twee keer eerder kwam hij met Beatrix in aanraking. “In 1980 ben ik bij de kroning geweest, ook destijds ben ik uitgekozen namens de gemeente daarnaartoe te gaan. Daarna heeft ze in 1997 mijn boerderij bezocht tijdens een werkbezoek aan het noorden. Wij waren toen net bezig met agrarisch natuurbeheer en waren daarin best wel een voorloper. Heel bijzonder, inderdaad, zo’n bezoek en ik vond het ook heel gezellig. Ik heb veel sympathie voor Beatrix”, vervolgt hij. “Ik vind dat ze tijd goed heeft doorstaan en ik denk ook dat Willem Alexander heel goed aanvoelt hoe hij zich moet opstellen. Ze worden misschien wel begeleid, maar het is zeker niet allemaal automatisme. Ze kwijten zich ook gewoon ontzettend goed van hun taak. Ik heb daarnaast ook altijd enorme bewondering gehad hoe Beatrix privé en staatszaken gescheiden kon houden. Ze was een hele fijne koningin.”

Zoals gezegd is het feest uitgesteld. Een nieuwe datum zal binnenkort vastgesteld worden. Het is nog niet duidelijk of alle activiteiten die op en rond het water plaats zouden vinden ook op deze nieuwe datum doorgang vinden.

Grootegast afscheid beatrix