Heidi Sørensen: ‘Dit kinderboek is een wens die uitkomt’

0
354
Buitenpost Heidi Sorensen

BUITENPOST – Heidi Sørensen -haar naam verraad haar Deense afkomst- schreef onlangs haar eerste kinderboek: Piet en Sophie. ‘Op 1 augustus kwam mijn boek en daarmee tegelijkertijd een langgekoesterde wens uit,’ aldus Sørensen. ‘Als klein meisje droomde ik er al van om een kinderboek te schrijven. Later, toen ik moeder werd, las ik mijn kinderen altijd voor toen ze nog klein waren. Geweldig vonden ze dat! Daardoor werd het idee om zelf een kinderboek te schrijven weer opnieuw aangewakkerd. Wegens tijdgebrek bleef het helaas altijd bij een idee. Een tijdje geleden ging ik echter minder werken en kreeg ik meer vrije tijd die ik ten volle heb benut. Het resultaat is dit kinderboek,’ zegt ze trots.

In 2001 kwam Heidi Sørensen naar Nederland en ging, met haar farmaceutische achtergrond, al snel aan de slag bij een apotheek in Sneek. Toen ze een aantal jaren geleden meer vrije tijd kreeg las ze toevallig op het internet over een cursus kinderboeken schrijven. En daar kwam de wens die ze als jong meisje al had weer om de hoek kijken. Ze besloot om deel te nemen aan de cursus,waar ze allerlei tips en trucs leerde. Gewapend met haar nieuwe kennis kroop ze achter haar laptop en schreef de concepttekst van haar boek. Het idee voor het verhaal komt voort uit een verschijnsel wat Heidi Sørensen tegenwoordig steeds vaker terug ziet in de samenleving. ‘Veel ouders worden vandaag de dag opgeslokt door hun werk en dat gaat ten koste van hun gezinsleven. Dat vind ik jammer. Veel mensen beseffen niet dat ze vervangbaar zijn op het werk, dat geldt niet voor hun plek in het gezin.’ Piet en Sophie is dus een boek voor kinderen, maar met een boodschap voor volwassenen.

Piet en Sophie wonen samen in een appartement met hun vader (moeder is overleden), die vanwege zijn drukke baan weinig tijd heeft voor de kinderen. Piet neemt allerlei volwassen zorgtaken op zich, komt daardoor vaak te laat op school en wordt een buitenbeentje. Dit verandert als er een nieuwe Friese familie in het dorp komt wonen: een modelgezin waarvan de zonen bevriend raken met Piet die al snel het grote verschil met zijn eigen familie opmerkt. De ouders van dit gezin vullen deels het gat wat Piet en Sophie thuis niet hebben. Daardoor gebeurt er iets dat alles verandert… ‘De Friese familie vertaalt een ode aan de Friezen,’ vertelt Sørensen. ‘In 2001 kwam ik hier als Deen, als buitenstaander. Ik kende niemand en ook de taal en de cultuur niet. Toch ben ik altijd goed ontvangen, ik heb me altijd welkom gevoeld en daar ben ik dankbaar voor.’

Heidi Sørensen hoopt in de toekomst nog meer kinderboeken te schrijven. ‘Het is zo’n leuke doelgroep. Kinderen veroordelen niet en hebben een geweldige fantasie die geen beperkingen kent. Deze fantasie verdwijnt vaak naarmate mensen ouder worden. Dat is logisch omdat je meer verantwoordelijkheden krijgt waardoor je anders gaat denken, maar het is eigenlijk zo zonde. Daarom richt ik me graag op kinderen.’ Haar inspiratie voor de details van het verhaal haalde Sørensen uit haar dagelijkse leven. ‘Zo is de hond uit het boek gebaseerd op de hond van een collega en lijken de twee jongens uit het Friese gezin op de zoon van een kennis. En Sophie houdt bijvoorbeeld van bakken net als ikzelf,’ zegt ze lachend terwijl ze de nog warme brownies uit de oven haalt en op tafel zet. Een leuk detail is dat Heidi Sørensen haar boek opdraagt aan haar kinderen -Malene en Jonas- en Malene de illustratie op de voorkant van het boek maakte en Jonas de foto van Heidi die acter in het boek te vinden is.