“Ik heb de mensen tot leven willen brengen”

0
175
DSF_FRIE-p13.pdf - Adobe Acrobat Pro

Kollumse schrijft boek over dorp De Wilp

KOLLUM/DE WILP – Toen Janke Banda-Helmholt uit Kollum haar familiestamboom uitzocht, ontdekte ze dat het dorp De Wilp mede door haar voorouders is gesticht. Ze besloot er een boek van te maken: “Historie van de familie Haak uit het Westerkwartier.” Het is geen droge opsomming geworden van een reeks familieleden, maar een boek dat leeft. Met glinsterende ogen vertelt Janke over haar levenswerk, wat al met al maar liefst zo’n dertig jaar in beslag heeft genomen. “Ik heb de mensen tot leven willen brengen.”

Janke was als klein meisje al geïnteresseerd in alles wat met historie te maken had. “Ik zocht scherven, keek in oude huizen en bezocht kerkhoven.” Die interesse is altijd gebleven, met als nieuwste resultaat het boek over De Wilp. Het boek begint bij Jacob Roelofs. Vervolgens komt de belangrijke familie Haak aan bod. Een bijzondere Haak is Hendrik Jacobs. Hij leefde in de eerste helft van de negentiende eeuw en was Janke’s directe voorvader. “In de boerderij waar mijn moeder woonde stond een kabinet. Daar zijn door een familielid vele brieven van hem gevonden, niemand had er in jaren naar omgekeken.”

Een zee aan informatie haalt Janke uit de brieven. Zo beschreef hij zijn tijd als militair en ook schrijft hij verschillende nieuwjaarswensen aan zijn broertjes en zusjes in dichtvorm. “Bijzonder is dat hij vrij goed kon schrijven. Zijn jongste broertje kon niet eens zijn eigen trouwakte tekenen. Hij heeft zich echt ontwikkeld, dat is goed terug te zien in de brieven.”

De Wilp was een nogal afgelegen dorp, midden tussen onherbergzame moerassen en veel heide. Het was er echt gevaarlijk. Veel families trouwden dan ook in elkaar om. “Er was gewoon niet veel keus”, verduidelijkt Janke. Of dat terug te zien is aan de Wilpsters? Volgens Janke valt dat wel mee, af en toe kwam er nog wel eens wat ‘vers’ bloed binnen door de schippers.

Janke voerde tal van gesprekken met de veelal oudere nazaten van de familie. Haar familie werd letterlijk verdubbeld door de zoektocht. Zo sprak ze ook een oudere man in Loppersum, al 94 was hij. “Hij wist heel veel te vertellen over de familie Haak. Zijn zoon was heel blij dat dit opdook. Hij had de laatste tijd nog weinig gespreksstof waar hij het met zijn vader over kon hebben. Hij heeft al z’n verhalen nog op tijd kunnen vertellen. Afgelopen winter is hij overleden.”

Het is een boek vol foto’s, anekdotes en verhalen, afgestaan door vaak oudere familieleden of hun kinderen. Zo zijn veel vergeten verhalen vastgelegd en gebundeld. Door de levendige verhalen is het boek niet alleen interessant voor familieleden, maar ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in historie. 5 oktober wordt het boek gepresenteerd in het dorpshuis ‘Op de Welle’ in de Wilp. Het boek is te bestellen bij Janke Banda-Helmholt. Tel: 0511-451674 of mail naar jankebanda@hotmail.com