Medewerkers distributiecentrum Aduard willen een fatsoenlijk afscheid

0
1921
Groningen Staking V&D-1-2

‘Mijn V&D hart bloedt’

ADUARD – Op dinsdagmiddag 20 augustus staan werknemers van het distributiecentrum uit Aduard met vijftig man sterk voor de deur van het V&D filiaal in Groningen. Met spandoeken, toeters en flyers vragen ze aandacht voor de situatie waarin ze sinds midden juni verkeren: binnenkort raken ze niet alleen hun baan kwijt, maar hun werkgever biedt ook nog eens een sociaal plan dat 30 procent lager ligt dan vorig jaar. Ze zijn boos en verdrietig, maar vooral teleurgesteld in het bedrijf waar ze al jaren lang trouw voor werken. ‘Ik werk al zestien jaar bij het distributiecentrum in Aduard en dan ben ik nog één van de jonkies. Sommige collega’s werken er al dertig of veertig jaar,’ zegt Jolien Lodewijks, procescontroller bij het distributiecentrum in Aduard. ‘Met z’n allen hebben we ons altijd voor 100 procent ingezet en nu worden op deze manier afgescheept. Het V&D-hart dat ik heb gekregen in de afgelopen jaren bloedt nu wel een beetje.’

De medewerkers van het distributiecentrum bevinden zich in een lastige positie, zeker in een tijd waarin de banen niet voor het oprapen liggen. Dat ze hun baan kwijtraken is zeker, het is voor sommige mensen alleen nog niet duidelijk wanneer. De medewerkers worden in drie lichtingen ontslagen; de eerste lichting gaat eruit op 1 december, de tweede op 1 januari en de laatste groep op 1 mei. Op 1 juli 2014 sluiten de deuren van het distributiecentrum definitief. Hoewel de gedwongen ontslagen erin hakken, is dat niet wat de medewerkers het meeste steekt. Vooral de manier waarop ze hen willen laten gaan doet pijn. Samen met de FNV strijden ze voor een beter sociaal plan, zodat ze een grotere buffer hebben in de moeilijke tijd die ze tegemoet gaan. Volgens Johan Kiel van FNV Bondgenoten kan V&D een voorbeeld nemen aan de Bijenkorf, waar binnenkort ook de nodige ontslagen zullen vallen. ‘Zij hebben het sociaal plan van vorig jaar doorgetrokken en geven hun mensen nog die 30 procent extra mee waar onze mensen nu zo hard voor strijden. Daar kan de V&D een voorbeeld aan nemen.’ In het weekend kwamen de medewerkers uit Aduard, Nieuwegein en Amsterdam, die samen één groot actiecomité vormen, bij elkaar om eventuele vervolgacties te bespreken. ‘Er komt een grote vervolgactie aan, maar wat we gaan doen en hoe daar kan ik nu nog niks over vertellen,’ aldus Kiel.