Minikul week 35

0
114

Nee, ik doe er niet badinerend-onverschillig over. Dat zou ook erg dom van me zijn, want ik maak er zelf deel van uit. De vergrijzing met alle gevolgen van dien houdt me wel degelijk bezig. Tot dusver heb ik echter geen klagen. Hoe zeker echter zullen uw en mijn nazaten zijn van een ook voor hen behoorlijke oude dag? Want zoals ons nu wordt verteld – wijsgemaakt is misschien een te sterk woord – wordt het er voor de toekomstige AOW-generatie niet beter op. Een stuk minder zelfs. Omdat hun pensioenen onder zware druk staan en door de steeds groter wordende groep senioren de kosten voor deze AOW-ers door de ‘jongeren’ straks niet meer op te brengen zullen zijn. Een doemscenario dreigt.

Bijna dagelijks worden we in de media met dit fenomeen geconfronteerd. Inktzwarte toekomstvoorspellingen worden gedaan. Tegenover elke 65-plusser van nu staan bijna vier jongeren die de kosten van de huidige AOW-generatie moeten dragen. In 2050 zullen dat er nog maar twee zijn, luidt de voorspelling van deskundigen die zich grondig in deze materie hebben verdiept. Hamvraag is dan ook, of jongere generaties in de toekomst niet alleen bereid maar ook in staat zijn, die kosten te dragen. Maar economische prognoses, zoals dat zo fraai heet, zijn altijd al onzeker geweest. Zelfs voor de korte termijn, zegt ‘optimist’-deskundige Joop de Beer die is verbonden aan het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut. Ook hij heeft zich als wetenschapper in het probleem verdiept maar hij komt in De Volkskrant echter tot een heel andere, veel zonniger, conclusie.

Heel in het kort: Mensen worden ouder, maar blijven ook langer fit. Nu al is de conditie van een 80-jarige te vergelijken met die van een 70-jarige van een tiental jaren geleden. Waardoor de pensioengerechtigde leeftijd, zo wordt op basis van een aantal gegevens verondersteld, rond 2050 op 70-jaar zal komen te liggen. Dus ook vijf jaar later AOW. Voor de zorgkosten geldt hetzelfde. Die nemen weliswaar sterk toe met de leeftijd, maar omdat een 80-jarige anno 2050 weer een stuk gezonder zal zijn dan een huidige leeftijdsgenoot, zullen ook de zorgkosten een stuk lager uitkomen.

Het zijn allemaal veronderstellingen die ik hier heel kort door de bocht noem, maar een stukje optimisme is in deze barre tijden toch ook nooit weg? Bij deze dan.

Henk Hendriks