VZ2000: “Trek lessen uit brand Jagersma”

0
303

GROOTEGAST – Volgens VZ2000 moet de gemeente Grootegast lessen trekken uit de brand, die onlangs bij autogarage Jagersma in Grootegast plaatsvond. De partij vindt dat het college minder aandacht moet geven aan illegale paardenbakken en meer aan de veiligheid van haar inwoners. Volgens voorman Van der Velde hadden bij de brand doden kunnen vallen.

De partij stelde vorige week kritische vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Van der Velde vond het namelijk raar dat controleurs van de gemeente wel het pand bezocht hadden, maar nooit de illegale bewoning boven de garage zouden hebben opgemerkt. Volgens Van der Velde had dit wel gemoeten, als er grondige controles uitgevoerd waren. Deze grondige controles zouden volgens hem wel uitgevoerd worden bij mensen met een illegale paardenbak.

Op het gemeentehuis waren ze niet blij met de uitlatingen van Van der Velde in andere media. In de beantwoording van de vragen schrijven burgemeester en wethouders het te betreuren dat het ambtelijk apparaat in twijfel is getrokken. Verder wordt geschreven dat het niet gebruikelijk is panden zo grondig te doorzoeken. “Tijdens geen van de controles is de zolderverdieping bezocht of is bewoning van de zolderverdieping aan de orde geweest. De medewerkers waren ook niet op de hoogte van de illegale bewoning. Opgemerkt wordt dat bij milieucontroles de meest relevante bedrijfsruimtes worden geïnspecteerd. Inspectie van zolderruimtes in een bedrijfspand is hoogst ongebruikelijk tenzij bekend is dat er duidelijke aanwijzingen zijn dat een zolderruimte in gebruik is voor de reguliere bedrijfsvoering,” wordt geschreven.

De gemeente kan dan ook niks verweten worden, schrijft diezelfde gemeente. “Toezicht en handhaving biedt nooit garantie op 100% naleving van de regelgeving door burgers en bedrijven. Daarbij komt dat ook in geval de regelgeving wel volledig wordt nageleefd, risico’s nooit volledig zijn uit te sluiten en met name risico’s bij brand voor de gebruikers van een pand nog steeds aanzienlijk zijn.”

Hoewel de zaak daarmee voor de gemeente lijkt afgedaan, wil Van der Velde wel doorzetten. “Het ging mij er helemaal niet om, om de integriteit van iemand in twijfel te trekken. Het gaat erom dat de veiligheid van de burgers prioriteit moet krijgen. Ik kan me niet voorstellen dat ze nooit iets geweten hebben na driemaal gecontroleerd te hebben. Je moet altijd om je heen om te kijken of er geen gevaarlijke stoffen zijn. Hoort het wel zo te gaan? Dan klopt die procedure niet.”