Concours Hippique Drogeham

0
165
CH Drogeham

Sportlight

Zaterdag 7 september

Aanvang 9.00 uur

DROGEHAM – Het is komende zaterdag de 34e keer dat in Drogeham het Concours Hippique georganiseerd wordt. Op 7 september is het Concoursterrein bij het Hamsterpein het toneel van een groots paardenspektakel, waar liefhebbers van vele paardensportonderdelen aan hun trekken komen met alleen de top uit de paardenwereld.

Voor het Concours Hippique in Drogeham is het noodzakelijk om je te kwalificeren, wat het niveau ten goede komt . Het programma bestaat dit jaar uit louter hoogtepunten. Zo worden er maar liefst twee Nederlandse Kampioenschappen (voor de Friese dekhengsten en Hackney’s Troika) verreden op het concoursterrein. ‘Er worden wel op meer concoursen Nederlandse Kampioenschappen gehouden, maar dat wij uitgezocht zijn voor twee NK’s is wel een hele eer,’ zegt voorzitter Frank Roest. Daarnaast zijn er vier competitiefinales (eenspannen Fries ras Young Riders, eenspannen Hackney’s Young Riders, eenspannen tuigpaarden Fries ras en tweespannen tuigpaarden), er zijn sterrenrubrieken, barrièrespringen, er is een ponyshow en er rijden tuigpaarden voor boerenwagens, zomaar een paar hoogtepunten uit het programma. Een waar unicum bij het Concours Hippique is de Grote Prijs die verreden wordt met de paarden aan de lange lijn. De GP Drogeham is één van de belangrijkste rubrieken op het Concours Hippique. De winnaars van de meest in het oog springen rubrieken met één paard mogen meedoen aan de Grote Prijs. Dat de deelnemers aan de GP Drogeham deze keer de eer krijgen om te rijden met hun paarden aan de lange lijn is bijzonder, stelt Roest van de organisatie. ‘Normaal gesproken acteren de deelnemers op een rijtuig achter de paarden. Nu lopen ze op het veld met hun paar aan een zogenaamde lange lijn.’ Het is bijzonder dat dit onderdeel gedaan wordt op het Concours Hippique, aangezien het een onderdeel is dat op concoursen zelden wordt uitgevoerd. ‘Eigenlijk wordt dit onderdeel bijna nooit uitgevoerd op concoursen. Je ziet het wel op bijvoorbeeld hengstenkeuringen,’ zegt Roest. Het rijden met paarden aan lange lijnen kan gezien worden als ‘mennen zonder rijtuig’. De deelnemers aan de GP Drogeham zijn de winnaars van de rubrieken eenspan tuigpaarden Fries Ras ereklasse, eenspan tuigpaarden ereklase, eenspan Hackney’s ereklasse kleine maat, eenspan Hackney’s grote maat, eenspan tuigpaarden Fries Ras grote limietklasse, eenspan tuigpaarden grote limietklasse, eenspan tuigpaarden voor de boerenwagen en tweespan tuigpaarden voor de boerenwagen. Bij de laatste rubriek wordt één van de twee paarden gekozen. ‘Nadat de rijders hun rubriek gewonnen hebben, moeten ze zich ook nog eens op een andere manier aan het publiek tonen: aan de lange lijn. Dat is ook voor het publiek heel mooi om te zien, zo zien zij het paard eens op een andere manier,’ vertelt Roest. ‘De ruiters zullen strijden om de Grote Prijs van Drogeham met als eerste en enige prijs €1000,-. Dat is dus zeker de moeite waard.’ Voor mensen die iets minder met de paardensport hebben is er ook genoeg te doen, ook zij komen bij het Concours Hippique aan hun trekken. Het ‘bijterrein’ staat dit jaar bol van de activiteiten voor zowel jong als oud. ‘We vinden het belangrijk dat iedereen een leuke dag heeft. Daarom organiseren we veel rondom het hoofdterrein met de paardenrubrieken, zodat we een leuke dag kunnen bieden voor het hele gezin.’ Het is inmiddels traditie dat er in Drogeham op het bijterrein oude ambachten en oude tractoren tentoongesteld worden. Die oude tractoren zullen niet alleen te bezichtigen zijn, maar er zal ook een ‘tractorbehendigheidswedstrijd’ op uitgevoerd worden. Één van de publiekstrekkers is het doggydancing. Dit jaar wordt er in Burgum het Europees Kampioenschap doggydancing gehouden. Naar alle waarschijnlijkheid worden er voorrondes van dit kampioenschap gehouden op het Concours Hippique in Drogeham. Het is niet de eerste keer dat de dobbydancers in Drogeham hun opmars maken. Zij waren al eerder present. Naast al deze activiteiten is er ook gedacht aan de kinderen. Zij kunnen bijvoorbeeld ponyritjes maken en de kinderen kunnen geschminkt worden. Nieuw dit jaar op het programma voor de kinderen is de bellenblaastuin. Onder begeleiding kunnen kinderen in de bellenblaastuin op allerhande manieren bellen blazen. ‘We vinden het belangrijk om ieder jaar iets nieuws aan te kunnen bieden,’ aldus Allard van der Wal van de organisatie van het CH Drogeham. Traditiegetrouw is het dankzij de vele sponsors weer mogelijk gemaakt om zowel het Concours Hippique als de activiteiten op het bijterrein gratis aan te bieden voor het publiek. ‘Ook dat vinden we belangrijk, want we willen ons evenement graag voor iedereen toegankelijk houden,’ aldus Van der Wal. Het Concours Hippique duurt op 7 september de hele dag. De dag begint om 9.00 uur en de finale van de Grote Prijs vindt plaats om 17.30 uur. ’s Avonds is er de mogelijkheid om gezellig bij te praten over deze dag in de feesttenten. In de ene tent zullen onder andere de Hûnekop en Strawelte op gaan treden, en in de andere feesttent houden de Vrolijke Strijders voor de vijfde keer het ‘Vrolijke Strijders Zomerfestijn’. Kijk voor meer informatie over het programma op www.chdrogeham.nl.

 

CH Drogeham 2