Culturele activiteiten in Hornhuizen dankzij Persoonlijk Initiatief

0
219
DSK_STRK-p33.pdf - Adobe Acrobat Pro

‘We zijn groot ook al zijn we klein’

HORNHUIZEN – PI: Persoonlijk Initiatief, een culturele club die zich inzet om leuke culturele activiteiten in het dorp te organiseren. Aafke Bakker, Marrije Verspuij, Annie Schultz en Jan van Weerden zijn de vier enthousiaste mensen die hun passie voor muziek, toneel en film op deze manier met anderen willen delen. ‘En daarnaast is het natuurlijk gewoon ontzettend gezellig om samen met de andere dorpsbewoners gezellige activiteiten te ondernemen,’ aldus Aafke Bakker. Vijf jaar geleden riep Aafke de Cultclub PI in het leven. ‘De dorpsvereniging organiseert ontzettend veel, maar niet zoveel op cultureel gebied. Tja, ik had behoefte aan meer culturele activiteiten in het dorp. En als je iets wilt, moet je maar gewoon beginnen want anders komt het er niet van.’

De Cultclub PI neemt niet zomaar genoegen met elke culturele activiteit die zich aandient: ‘We willen geen standaard dingen doen, het moet verrassend zijn, anders dan anders,’ aldus Marrije, het nieuwste lid van de groep. ‘We zoeken altijd naar kwalitatief goed theater en goede muzikanten.’ ‘Ook willen we geen passieve optredens,’ vult Aafke aan, ‘optredens waarbij het publiek alleen maar zit, kijkt en luistert. Wij vinden het leuk als het publiek actief bij een optreden betrokken wordt.’ Daarnaast staat laagdrempeligheid hoog in het vaandel, iedereen moet deel kunnen nemen aan de activiteiten. ‘Een manier om dat te bereiken is door de prijzen laag te houden, daarom hanteren wij zogenaamde dorpsfeestprijzen,’ zegt Aafke. De dames praten vol trots over hun dorp. ‘Ondanks dat we een klein dorp zijn, kunnen we grote dingen organiseren.’ Dat het dorp zo klein is -niet meer dan één lange straat- is tevens een voordeel volgens Aafke. ‘Hierdoor zijn de lijntjes letterlijk en figuurlijk kort. Je loopt heel makkelijk even naar de overbuurvrouw als je iets wilt vragen. En iedereen kent elkaar, daardoor is er veel betrokkenheid als er iets georganiseerd wordt, maar niet op een opdringerige manier. Daardoor ontstaan de meest prachtige bijeenkomsten.’

Een voorbeeld van zo’n culturele activiteit is ‘Henk,’ een ‘cultureel feest’ door het dorp, voor het dorp en voor de rest, dat afgelopen weekend plaatsvond bij dorpscafé Wongema. ‘Naast een barbecue en een rommelmarkt hebben we gezorgd voor culturele activiteiten zoals gezamenlijk de Westside Story kijken,’ zegt Aafke. ‘Dat heb ik ooit een keer meegemaakt tijdens een dorpsfeest in Zuid-Frankrijk en het is altijd een wens van me geweest om dat in mijn eigen dorp een keer over te doen. Dankzij Jeen Hiemstra, een filmfanaat uit het dorp, was het mogelijk om die film te kijken. Dat is een voorbeeld van zo’n kort lijntje. Maar ook het voorbeeld van de pianojuf uit het dorp die opbelde met de vraag of er nog een plekje was voor een optreden van twee leerlingen van haar collega, geeft aan dat onze initiatieven breed gedragen worden in het dorp. Die jongens spelen prachtig, dus we hebben ze in het voorprogramma geplaatst van het dubbelconcert op zondag.’ Tijdens de dubbelconcerten op zaterdag en zondag speelden Gea Passies en Johanan Havinga muziekstukken van Claude Debussy, Schumann en Brahms, waarbij ze tussendoor verhalen vertelden over de levens van deze componisten. ‘De componisten zijn er niet meer, maar ze hebben iets moois voor ons achtergelaten. Daar willen we de mensen kennis mee laten maken. Bovendien kun je op die manier het heden en het verleden met elkaar verbinden. Dat is toch prachtig?’ aldus Aafke.