De Marne moet 1,5 tot 2 miljoen extra bezuinigen

0
115

LEENS – De gemeente De Marne moet volgend jaar 1,5 tot 2 miljoen euro extra bezuinigen. Tot die rekensom komt wethouder Harm Evert Waalkens (PvdA) bij het opstellen van de gemeentebegroting voor volgend jaar. Door bezuinigingen van het rijk krijgt de gemeente volgens de wethouder met een teruglopende rijksbijdrage te maken. De komende maanden wil hij met de overige collegeleden tot bezuinigingsvoorstellen voor de gemeenteraad komen.

In eerste instantie wil de wethouder kijken waar bespaard kan worden. “Op het zwembad ligt nog een taakstelling van € 100.000,-. Daarnaast moeten we gaan kijken naar bibliotheken, speeltuinen en het onderhoud van kades en wegen,” zegt hij. “Het is niet onmogelijk, maar schadevrij komen we er niet uit dit keer.” Volgens de wethouder moeten dorpen nog meer dingen zelf gaan doen. Hij noemt daarbij Ulrum en Kloosterburen als voorbeelden van dorpen waar al veel door inwoners gebeurd.

Aan de inkomstenkant moet de komende jaren meer geld binnenkomen. “We zijn aan het kijken wat we nog uit de toeristenbelasting kunnen halen,” zegt Waalkens. Op overige maatregelen wilde hij vorige week nog niet vooruitlopen. “Ik vind dat ik mijn ideeën daarover eerst met de andere collegeleden moet bespreken. Ik ga daar nu nog geen voorschot op geven.”