Geniet op 7 september mee van de liefde voor de lelijke eend

0
922
Grootegast 2CV

“Met een eendenmeeting en braderie zetten we Grootegast in the picture”

GROOTEGAST – De lelijke eend oftewel Citroën 2CV is een auto waar iedereen wel beeld bij heeft. Met zijn aandoenlijke koplampen en specifieke model trekt hij nog altijd de aandacht waar je hem ook ziet. Op 7 september komen een groot aantal liefhebbers met hun eend naar het centrum van Grootegast voor een grote happening. Eendenliefhebber Henk Rozema wil met deze meeting en een braderie eromheen het nieuwe centrum van Grootegast eens goed in the picture zetten. “Omdat het prachtig is geworden.” Prachtig, net zoals zijn lelijke eend en zijn liefde voor de auto.

Met de garagedeur geopend valt het zonlicht precies naar binnen om de eend volledig tot zijn recht te doen komen. De koplampen glimmen in de zon als Henk direct de kap open trekt. “Moet je eens kijken. En wacht, je moet het ook even horen”, zegt hij terwijl hij de motor aanzet. “Wat een geluidje hè?” Hoewel zijn lelijke eend oogstrelend is en er perfect uitziet, zit de liefde van Henk letterlijk en figuurlijk dieper. “Het is de eenvoud; voorwielaandrijving, luchtgekoeld, superzuinig en hij gaat nooit kapot. Als er eens wat is, kost het allemaal niks, want wat kan er aan kapot gaan? De stoelen kun je eruit halen onderweg om op te zitten als je gaat vissen en het is in een handomdraai een cabrio”, voegt hij er nog tevreden aan toe. “Je kan er ook van alles in meenemen hoor.” En inderdaad, in de achterbak liggen twee tuinstoelen, een tafel en een parasol. “Op zondag rijden we vaak even naar Lauwersoog.”

Deze grijze eend is al 26 jaar in het bezit van de familie. Zoals gezegd de liefde zit diep en gaat al ver terug. “Sinds 1959 zijn we nooit meer zonder eend geweest. Deze eend hebben we 26 jaar geleden nieuw gekocht. Maar we hebben vele eenden gehad. Vroeger was ik als techneut bij de weg en dan zag je wel eens wat staan. Omdat ik natuurlijk helemaal gefocused was op eenden, kwam er regelmatig eentje bij.” Ook de vrouw van Henk is er gek mee en kan er goed mee uit de voeten. “Kijk, dit was deze winter”, toont Henk een foto van de eend helemaal volgeladen en zijn vrouw ernaast. “Toen hield ze zich bezig met een inzamelactie voor Dorcas; er zaten 28 dozen in de eend.” Ook de Sint werd meerdere keren het dorp binnengereden in de eend en Henk reed jarenlang in een blauwe eend met een bijpassende kar erachter. Het is een veelzijdige auto, waarmee deze liefhebbers alle kanten op kunnen.

Op 7 september kan iedereen in Grootegast meegenieten van deze liefde. Henk organiseert dan in samenwerking met de Handelsvereniging een eendenmeeting met braderie. “Grootegast is zo mooi geworden sinds het vernieuwd is”, doet hij de reden van zijn plan uit de doeken, “en ik vond dat daar veel te weinig mee gebeurd. Dus ben ik naar de Handelsvereniging gegaan: ik doe een eendenmeeting, jullie een braderie en dan zetten we samen Grootegast in the picture.” Henk spreekt van een grote happening op het Marktplein. “Er zijn nu al 37 inschrijvingen. Al die eendjes worden opgesteld, afgewisseld met een twintigtal kramen. De hele middag rijdt er een gratis rijtuig rond waarmee bezoekers het dorp kunnen bekijken en er komt ook nog een elektrische auto, de Mia L, die iedereen mag proberen.”

Niet alleen voor eendenliefhebbers wordt het genieten van deze dag ‘Frankrijk in Grootegast’. Maar zij zullen in elk geval flink aan hun trekken komen. “We vinden het natuurlijk prachtig om elkaars eenden te bekijken en te praten met elkaar. Of er steeds minder eendenliefhebbers zijn?”, herhaalt Henk ongelovig de vraag, “juist niet! Er komen er meer bij, door de liefde.” Een liefde waar hij alles van weet. “Die eend die gaat nooit meer weg, die blijft tot aan mijn dood.”