Harm Evert Waalkens

0
115
DSF_FRIE-p05.pdf - Adobe Acrobat Pro

Voorzitter Waddengroep

“Ik ben voorzitter van Stichting Waddengroep, daar hangt Waddengoud onder. Tweeënhalf jaar geleden ben ik Jaap van Dijk opgevolgd. Wij reiken certificaten uit aan producten die voldoen aan een aantal criteria zoals duurzaamheid en betrokkenheid bij de waddenregio. In de fysieke zin zijn het bijvoorbeeld aardappels, boontjes en cranberry’s. Sinds enige tijd doen we het ook bij organisaties die gastvrijheid bieden. Zo zijn er in de regio een aantal restaurants die producten gebruiken die gecertificeerd zijn. Inmiddels zijn het tussen de 300 en 400 producten. Daarvoor hebben we een soort van uitvoeringsorgaan, die het allemaal voor de stichting regelt. Mijn taak is om in de gaten te houden of we de goede route volgen. Zitten we er nog strak genoeg op bijvoorbeeld. Samen met de Wageningen Universiteit bekijken we nu wat Waddengoud betekent voor de regionale economie. We doen onderzoek naar de toegevoegde waarde van streekproducten voor de waddenregio. Eerder al kwamen onderzoekers tot de conclusie dat streekproducten uit het Waddengebied tussen de 16 en 20 miljoen euro op jaarbasis opleveren. Het gebied dat we bestrijken is de hele waddenkust en de eilanden, dus van Den Helder tot aan Delfzijl. Daarbij kijken we niet alleen naar de natte kant, maar ook de landskant. Zoals je weet loopt de waddenkust door naar Duitsland en Denemarken, dus we kijken ook hoe de collega’s daar bezig zijn. Ook voor De Marne zitten er grote voordelen aan het merk. Het Friese deel verbindt zich makkelijk met het Marne-deel. Wel zijn wij iets actiever dan aan de Friese kant. Zij zijn licht geneigd zich terug te trekken op hun Fries territoir, terwijl het Lauwersmeergebied eigenlijk een katalysator moet zijn. Ik denk dat we daardoor kansen missen. Ieder voor zich lukt niet, maar met elkaar staan we sterk.”