Internationale Dansgroep Pajdusko zoekt nieuwe leden

0
184
DOKKUM - dansgroep Pajdusko

DOKKUM – Een volksdansgroep willen ze niet genoemd worden, Internationale Dansgroep Pajdusko uit Dokkum. Ze mogen dan misschien wel volksdansen dansen, maar dat dekt de lading niet, vertelt Dineke Lei. ‘Als ik ergens zeg dat ik aan volksdansen doe, dan trekken de mensen vaak al een gezicht of vragen ze of ik dan ook klompen en een boerenkostuum draag. Dat is absoluut niet het geval. Bij onze dansgroep dansen we dansen van over de hele wereld, van Russisch tot Israëlisch en van Iers tot dansen uit de Balkanlanden. Ja, het heeft de naam volksdansen, maar wij noemen het liever internationale dansen.’ Samen met Brigitta Appel en Thea Henstra vertelt Dineke vol passie over de dansgroep waar zij drieën al jaren lid van zijn. Thea Henstra was er als eerste bij. Zij begon zo’n vijfentwintig jaar geleden bij Pajdusko. Brigitta volgde enkele jaren later en Dineke slechts enkele tijd later. Samen hebben ze er al meer dan vijftig jaar dansen opzitten, en doen het nog steeds met veel plezier. Toch zou het fijn zijn als de groep werd uitgebreid met nieuwe leden. ‘We zijn momenteel met een hele gezellige dansgroep, met een hele enthousiaste dansleraar die veel weet van internationale dansen. Momenteel telt de groep 22 leden uit heel Noordoost Friesland, maar het zou het mooist zijn als daar nog een stuk of zes of acht mensen bij zouden komen. Dat maakt de groep net wat krachtiger. Als er nu een paar mensen ziek zijn dan blijft er soms maar weinig van de groep over,’ vertelt Thea. ‘De groep bestaat tegenwoordig uit alleen maar vrouwen. We hebben er in het verleden ook wel mannen bijgehad, en zij zijn ook zeker weer welkom. Ook zouden we het fijn vinden als jongeren zich aan zouden melden. Hen kunnen we ook zeker goed gebruiken,’ zegt Brigitta. Het grote verschil met dansgroep Pajdusko en andere soort dansgroepen, zoals bijvoorbeeld countrylinedancegroepen, is dat de dansen van Pajdusko vaak hand in hand gaan, in een kring. ‘Dat maakt onze dansgroep ook bijzonder,’ zegt Dineke. ‘Het is anders dan wanneer men op een rijtje staat te dansen. Voor het gevoel dansen wij veel meer samen, en niet ieder apart.’ Voor wie het leuk lijkt om deel te worden van Pajdusko is er altijd plek. ‘We mogen dan wel een hechte groep zijn, voor nieuwe mensen is altijd plaats. Gezelligheid vinden wij ook erg belangrijk. In het begin van het nieuwe jaar houden we altijd een nieuwjaarsbal, en aan het einde van het jaar een slotbal. Dan dansen we, eten we lekkere hapjes en drinken we gezellig wat met elkaar. Dat vinden we ook belangrijk, dat het meer is dan alleen maar dansen,’ zegt Dineke. Wie denkt dat de dansen makkelijk zijn om te doen heeft het mis. ‘Het is soms net topsport, er zijn echt hele pittige dansen bij. Maar niets is te moeilijk om te leren, bovendien vindt onze leraar Jan Reinder het ontzettend leuk om ons nieuwe dingen aan te leren,’ aldus Thea. Optreden doet de dansgroep eigenlijk bijna nooit. ‘Wij zijn geen showgroep, maar een groep die graag iedere week samen komt om gezellig met elkaar in beweging te zijn. Het komt wel eens voor dat we ergens iets van onszelf laten zien, maar dat is niet het doel.’ Voor de dansers en danseressen die niet zeker weten of het wat voor hen is, is het mogelijk om twee lessen gratis mee te doen. Daarna kunnen zij beslissen of het wat voor hun is of niet. Het nieuwe seizoen start op woensdag 4 september, maar later instromen is ook mogelijk. Aanmelden of meer informatie opvragen kan via b.appel@knid.nl of telefoonnummer 051142348.