Jan en Didy Steenhuis zoeken 100 vrienden

0
131
Zuidhorn inzameling goed doel

‘Het werk dat we doen komt recht uit ons hart’

ZUIDHORN – Een aantal jaren geleden richtten Jan en Didy Steenhuis ‘The Future in our Hands’ op, een stichting die zich inzet om het onderwijs en de zorg bij de Kololi Nursery School in Gambia te verbeteren. Inmiddels heeft het echtpaar uit Zuidhorn een medische post geopend, een kraamkliniek gebouwd, een ambulance naar Gambia gereden en een aantal containers met school en ziekenhuismaterialen verscheept. En dat kost geld, ‘alleen al de standaard benodigdheden zoals het schoolgeld voor de kinderen of het kopen van medicijnen en dergelijke kost ons 5000 euro per jaar,’ aldus Didy. ‘Daarom zetten we de actie ‘De Vriendenclub van 100’ op: we zoeken honderd mensen die ons jaarlijks (blijvend) sponsoren met 50 euro. Op die manier kan ik mij volledig richten op het werven van geld voor extra acties zoals bijvoorbeeld het bouwen van toiletten of extra materialen voor de school. Op dit moment telt de toekomstige Vriendenclub van 100 al vijfenveertig leden, dat is natuurlijk geweldig maar we kunnen er dus nog goed vijfenvijftig vrienden bij gebruiken!’

‘Onze stichting is net als alle andere stichtingen afhankelijk van sponsoren,’ zegt Didy. ‘En in Jaap Haan van de Rotary Club Groningen-West hebben we een goede ambassadeur. Jaap promoot onze projecten regelmatig bij de Rotary Club en dat doet hij met succes. Onlangs schonken zij ons een aanzienlijk bedrag, waarmee we medicijnen gaan bestellen die we in november naar Gambia verschepen. Dat doen we pas in november omdat het ongeveer twee maanden duurt voordat het in Gambia aankomt. Dat is dus in januari. Dan zijn Jan en ik ook voor vijf weken in Gambia en kunnen we er persoonlijk voor zorgen dat de medicijnen op de plaats van bestemming aankomen.’

Naast Jan en Didy zijn er drie nieuwe vrijwilligers die zich in de toekomst in gaan zetten voor The Future in Our Hands. ‘Afgelopen vrijdag vertrok Henriëtte Leijen voor zeven maanden naar Gambia om daar vrijwillig de handen uit de mouwen te steken. En in oktober volgen Willemijn van Maurik en Aletta Roode, die daar ook een aantal maanden in de school en in de kliniek gaan werken. Beide dames betalen de reis en hun verblijf geheel uit eigen zak,’ zegt Didy trots. ‘Ik ben me ervan bewust dat veel mensen hun geld zelf ook hard nodig hebben, maar we zijn blij met elke donatie, hoe klein ook. Onze euro is in Gambia namelijk beduidend meer waard dan hier. ‘Zo storten we maandelijks bijvoorbeeld 150 euro, daarvan worden twee verpleegkundigen betaald.’