Jan Oomkes stopt als wethouder

0
117

ZUIDHORN – Wethouder Jan Oomkes (PvdA) van de gemeente Zuidhorn houdt ermee op na de komende verkiezingen. Dat besluit heeft de voorman van de sociaaldemocraten deze zomer genomen. Oomkes is bij zijn afscheid 66 en wil het stokje overgeven aan een jongere generatie. Wie dat moet worden, is nog niet bekend. Grootste kanshebbers lijken partijgenoten Machiel van der Schaaf en André Hatzman te zijn.

Oomkes sluit volgend jaar een carrière van meer dan 28 jaar in het openbaar bestuur af. Zowel in de gemeente Zuidhorn als de voormalige gemeente Aduard was hij wethouder en raadslid. De wethouder wil in de toekomst meer tijd gaan besteden aan zijn hobby’s, zoals het spotten van vogels in het Lauwersmeergebied. Wel wil hij achter de schermen zich voor de gemeente blijven inzetten. “Dat kan voor de partij zijn, maar ook bij klussen in de gemeente,” vertelt hij. “Ik heb me altijd met technische zaken beziggehoukden. Dat vind ik leuk om te doen en daar ga ik graag mee door.”

Oomkes was de laatste acht jaar actief als wethouder voor de gemeente Zuidhorn, waar hij onder andere actief is op het gebied van de ruimtelijke ordening. De wethouder mag in die functie graag benadrukken dat in zijn gemeente in tijden van crisis nog steeds gebouwd wordt. Daarnaast staat hij bekend als een cultuurliefhebber, die zich bezighoudt met de organisatie van de Open Monumentendag in de gemeente.

Wie Oomkes gaat opvolgen in het college, als de PvdA na de volgende verkiezingen weer een wethouder mag leveren, is nog niet bekend. De kans is echter groot dat dit Machiel van der Schaaf of André Hatzam wordt. Raadslid Minko Jansma heeft geen interesse. Hij heeft zijn partij verzocht hem laag op de kieslijst te plaatsen. Jansma: “Als de kiezer wil dat ik terugkom in de gemeenteraad en ik met voorkeursstemmen gekozen wordt, dan zal ik er uiteraard wel weer staan.”