Leensterdag weer uitgebreid tot Leensterdagen

0
141
leens bestuur leensterweek

‘Deze traditie mag niet verloren gaan voor de volgende generaties’

LEENS- De Leensterdagen. Waar het een aantal jaren geleden werd teruggebracht naar slechts één feestelijke dag in het dorp, bouwt de Leensterweekcommissie het nu weer op tot vijf volle dagen feest in Leens. ‘Sinds drie jaar hebben we een nieuwe Leensterweekcommissie,’ vertelt Jetske Tuna, zelf ook één van de enthousiaste vrijwilligers. ‘Met deze nieuwe groep hebben we de Leensterdagen weer nieuw leven ingeblazen. Toen de Leensterdag drie jaar geleden afgeschaft dreigde te worden vanwege te weinig vrijwilligers, hebben wij gezegd: Dit willen we niet kwijt! Want als zo’n traditie eenmaal uit het dorp verdwijnt, komt het misschien nooit meer terug. Dus hebben we ons ingezet om deze traditie in ere te houden.’ Sterker nog, de nieuwe commissie deed er nog een schepje bovenop door het programma uit te breiden naar meerdere dagen. ‘De vijf dagen zoals we het nu hebben georganiseerd is perfect, niet te lang en niet te kort,’ vult Sietie van der Klei aan, een ander lid van de Leensterweekcommissie.

Naast Jetske en Sietie zijn er nog vijf andere bevlogen vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor de Leensterdagen: Anna Zwama, Thea Kloosterman, Rika Kloosterman, Anko Hofman, André van der Raad en Job Tuna. ‘Met z’n allen hebben we een mooi programma samengesteld,’ aldus de trotse Jetske en Sietie. ‘Er zijn activiteiten voor jong en oud en bovendien is de entree gratis, zodat echt iedereen uit het dorp kan komen.’ Op woensdag is er van 14.00 – 17.00 uur een kindermiddag en brengt clown Joepie de kinderen een bezoek. ’s Avonds verzorgt het Shantykoor, de Ollerommer Vlintboksems uit Ulrum, een muzikaal optreden. Donderdag kunnen dorpsbewoners allerlei voorwerpen op waarde laten schatten tijdens de ‘Kunstschatten-middag.’ Aansluitend kan men genieten van het accordeonrepertoire van Cees Overdevest onder het genot van een kopje koffie met gebak. Vrijdag kunnen sportievelingen vanaf dertien jaar zich uitleven tijdens Zeskamp De Marnespeulen. Zaterdag start met een traditioneel dorpsontbijt, gratis voor alle dorpsbewoners. Vervolgens trekken de bloemenmeisjes langs de deuren en is er zowel een rommelmarkt en een Priegelmarkt voor de jeugd. Na afloop kan iedereen gezamenlijk eten tijdens de dorpsbarbecue en tot in de late uurtjes feesten tijdens de feestavond. Zondag sluit de feestweek af met een gezamenlijke kerkdienst.