Macht & Pracht in De Marne tijdens de Open Monumentendag

0
1710
Leens Commissie Open Momumentendag-1

LEENS – In één van de kleine straatjes van het schilderachtige Leens, recht tegenover de Petruskerk, staat de voormalige pastorie. Een prachtig pand, dat van binnen minstens even mooi is als de buitenkant doet vermoeden. Frank en Carola Koksma mogen zich de trotse eigenaren noemen. In de achtertuin, met een weids uitzicht over het agrarische landschap, komt de commissie van de Open Monumentendag bij elkaar om de laatste puntjes op de i te zetten voor de Open Monumentendag(en) in De Marne op 14 en 15 september. Naast Franke en Carola maken ook Sandra Hennephof, Esther Toxopeus en Erik Wong deel uit van de commissie, die sinds twee jaar in deze samenstelling bij elkaar is. ‘Het is een enthousiaste groep mensen die zich vrijwillig inzet voor het behoud van monumenten in de Marne,’ aldus Han Bos, die de commissie vanuit de gemeente faciliteert in hun werkzaamheden.

Elk jaar is er een ander thema, dat landelijk wordt bepaald. ‘Elke gemeente mag zelf weten of ze aan dit thema meedoet,’ legt Esther uit. ‘Het is in feite ook meer een accent dan een thema,’ vult Sandra aan, ‘je kunt het zo invullen als je zelf wilt.’ De Marne heeft ervoor gekozen om aan te sluiten bij het landelijke thema. ‘Naast het feit dat we ons prima in dit thema kunnen vinden, speelt het feit dat we ons meer op de jeugd willen richten ook een rol,’ aldus Carola. ‘Dit jaar doen we voor het eerst mee met de klassendagen, waarbij basisschoolleerlingen een dag lang les krijgen over monumenten. Deze klassendagen sluiten aan bij het landelijke thema dat bedacht wordt door het nationale comité, dat tevens het benodigde lesmateriaal ontwikkelt. In dat opzicht is het dus heel praktisch om aan te sluiten bij het landelijke thema.’ De klassendag, waaraan de openbare en de christelijke basisschool uit Ulrum deelnemen, vindt plaats op 13 september, een dag voor de officiële Open Monumentendagen. De dag start met een film over monumenten en aansluitend krijgen de leerlingen een rondleiding in de borg Verhildersum, verzorgd door Franke en Carola.

Donderdagavond 12 september is de officiële aftrap van de Open Monumentendagen bij de borg Verhildersum. ‘Dominee Pieterman houdt een lezing en wij geven een historische rondleiding,’ vertelt het echtpaar Koksma. ‘Ook komen er een aantal leden van het college van Burgemeester en Wethouders. We zijn erg blij met de steun van de gemeente, want zonder hen zouden we maar een groepje burgers zijn met een gedeelde passie. Juist door deze samenwerking tussen gemeente en burgers zie je dat het draagvlak onder de inwoners wordt vergroot,’ aldus Sandra. Ongeveer dertig beheerders stellen de deuren van hun monument open op 14 en 15 september. Er zijn twee fietsroutes uitgestippeld die de deelnemers door het landschap en langs de molens, kerken, boerderijen, pastorieën en arbeidershuisjes voeren. De routes kan men downloaden op www.monumentendemarne.nl. Ook is er een papieren versie te koop bij de borg Verhildersum. Mensen die liever wandelen kunnen deelnemen aan de tocht over de oude zeedijk van Hornhuizen naar Vierhuizen.