Metslawier maakt zich klaar voor tweede iepenloftspul

0
344
METSLAWIER - Binne Reitsma

METSLAWIER – Al in 2007 werden in Metslawier de eerste plannen gemaakt voor een ‘iepenloftspul’. Na jarenlange voorbereiding stond het stuk ‘De Hear fan Ocksefurd’ in 2010 op de planken. Niet veel later begon het weer te kriebelen, en kwam de commissie van het iepenloftspul weer bijeen voor nieuwe plannen. Zij namen contact op met Binne Reitsma uit Blija met de vraag of hij het iepenloftspul wilde regisseren. 13 september aanstaande is de première van het stuk ‘De Smokkelers fan de Skâns’. ‘In eerste instantie waren we van plan om een stuk te laten schrijven over Balthasar Bekker, één van de bekendste inwoners van Metslawier. Na wat onderzoek te hebben gedaan over de man bleek zijn leven echter niet spannend genoeg om er een heel theaterstuk over te kunnen schrijven. Toen hebben we het een beetje verderop, maar alsnog in de regio, opgezocht. In Anjum leefde vroeger dominee Sybe van Aengium. Hij schreef veel historische boeken, en van die boeken zochten wij een triologie uit. Een verhaal dat zich afspeelt in de Franse tijd, in de Dongeradelen,’ aldus regisseur Binne Reitsma. Simy Sevenster uit Minnertsga las de triologie van Sybe van Aengium en schreef naar aanleiding daarvan het stuk. De voorbereidingen van het stuk begonnen in maart van dit jaar. ‘Toen hadden we nog niet eens alle rollen verdeeld. Veel van de spelers die drie jaar geleden meededen aan ‘De Hear fan Ocksefurd’ doen dit jaar mee met ‘de Oerfal’ in de Blokhuispoort in Leeuwarden. Zij hadden geen tijd om mee te doen met dit iepenloftspul. En er waren nogal wat rollen te vervullen. In totaal staan er meer dan veertig mensen op het podium,’ vertelt Reitsma. Veel van de spelers komen uit Metslawier, maar er zijn ook spelers van verder gehaald; Damwâld, Dokkum, Holwerd, Hurdegaryp zijn slechts een paar plaatsen waar spelers vandaan komen. Reitsma ging, samen met regieassistente Martha de Jong, enthousiast aan de slag met de spelers en de decorbouwers. Over het decor is lang nagedacht. ‘Het verhaal speelt zich af vlakbij Anjum. De dijk bij Oostmahorn, met het kruidhok daarin, is een essentiële plaats in het verhaal. Aangezien wij op een veld aan de achterkant van de kerk spelen, en de kerk heel mooi op de achtergrond staat, hebben we besloten om ook gebruik te maken van de kerk in het decor. Hoe we dat gedaan hebben ziet men tijdens de voorstelling wel.’ De decorbouwers hebben er een flinke kluif aan gehad om het voor het publiek zo duidelijk mogelijk te maken waar het verhaal zich afspeelt. Het stuk ‘De Smokkelers fan de Skâns’ is een verhaal met een aantal klassieke elementen. ‘Er komt natuurlijk een hoop strijd in voor. De strijd van de dorpsbewoners tegen de Fransen, de strijd tussen de dorpsbewoners onderling en de strijd met de familie van een dorpsmeisje, dat een relatie begint met één van de Fransen. Liefde is ook zeker een belangrijk thema in het stuk, dat hoort er natuurlijk bij.’ Momenteel zijn de medewerkers van het iepenloftspul bezig met de laatste loodjes. Er wordt de hand gelegd aan de laatste objecten in het decor, de laatste teksten worden ingestudeerd en de kostuums worden afgewerkt. Ondertussen gaat de kaartverkoop goed. ‘We geven vier voorstellingen, op 13 en 14, 20 en 21 september. Iedere avond is er plaats voor vijfhonderd bezoekers. Inmiddels zijn er ruim zevenhonderd kaarten verkocht, maar we denken dat het in de laatste weken voor de voorstelling snel gaat lopen,’ aldus Reitsma. Kaarten voor de voorstelling zijn te koop via www.iepenloftspulmitselwier.nl. ‘We hopen er met z’n allen weer een prachtig stuk van te maken, dat iedereen een fijne avond mag hebben. We zullen na afloop met z’n allen wel in een behoorlijk zwart gat vallen.’