Vanaf volgend seizoen iedereen welkom in het Rechthuis in Aduard

0
226
Aduard Warmolt Rechthuis-2

“Aansluiten bij de geschiedenis van het dorp, maar ook actuele dingen doen”

ADUARD – Het is een proces van de lange adem, maar ook hier geldt wel: wie aanhoudt, die wint. Nadat ongeveer twee jaar geleden de buitenkant van het Rechthuis in Aduard werd opgeknapt, wordt er nu al weer enkele maanden gewerkt aan de het renoveren van het voorste deel binnenin. Langzaamaan kunnen er concrete plannen voor de invulling worden gemaakt, waarmee voorzitter van Zuiderpoort Klooster Aduard, Warmolt Brouwer, hoopt volgend seizoen te draaien. En hoewel er nog altijd meer en meer duidelijk wordt van de geschiedenis van het pand en deze hem overduidelijk fascineert en enthousiasmeert, zal die invulling absoluut niet alleen maar geschiedenis ademen. “We willen aansluiten bij de geschiedenis van het dorp, maar ook actuele dingen doen.”

Er is inmiddels alweer heel wat werk verzet in het in het oog springende pand welke niemand die het dorp binnenrijdt zal ontgaan. Architect Roel Couwen kijkt dan ook tevreden om zich heen. “De balken van de vloeren zijn goed nagelopen en een aantal zijn vervangen. We hebben inmiddels een vloer gestort en daar vloerverwarming en isolatie in aangebracht. Maar er moet nog wel wat gebeuren: sanitaire voorzieningen, elektra, schilderwerk. Tja, het moet allemaal ook nog eens low-budget.” Niet voor niets, want voor de renovatie wordt er nog altijd geworven bij fondsen. Het opknappen van de buitenkant van het pand kostte 125.000 euro, voor dit voorste deel van de binnenkant staat 50.000 euro en dan wacht er nog het achterste deel waarvoor Brouwer denkt nog 150.000 euro nodig te hebben. “Maar we gaan er nu van uit dat we het kunnen afmaken”, zegt hij enthousiast.

Volgens hem wordt het project breed gedragen. “Het dorp vindt het heel leuk dat we bezig zijn dit op te knappen. Als straks de rondweg er ligt en het verkeer uit het dorp weg is, zal het pand een prachtige binnenkomer zijn. Het leuke is; we merkten toen de steigers hier voor het pand stonden en er maar één rijstrook beschikbaar was, hoeveel effect dat in het dorp had. Daarom wil de gemeente nu bij wijze van een soort proef met bloembakken de weg hier versmallen. En dat voelt als een stukje steun voor onze plannen, want uiteindelijk moeten hier straks Lindebomen voor komen en zal de weg dan smaller blijven.”

De heren denken nog een maand of twee nodig te hebben om ook deze fase van de renovatie af te ronden. Nog altijd leren ze meer en meer over de geschiedenis van het pand wat naast café ook jaren dienst deed als rechtszaal. Zo bleek in Zuidhorn nog een voormalige bewoonster van het pand in leven die zich ook nog eens haarscherp details voor de geest kon halen. Maar ook het pand zelf, vertelt op zijn eigen manier van de vervlogen tijden. Bijvoorbeeld de ontdekking van kelderraampjes, die verraadde dat het achterste deel blijkbaar pas later bijgebouwd is. Ook werden de contouren van een bedstee zichtbaar, vermoedelijk destijds gebruikt om de mensen die een rechtszaak bijwoonden een plek om te overnachten te kunnen bieden. Ook de contouren van een tochtportaal voor een zij-ingang zijn nog zichtbaar. “In 1902 moest de gemeenteraad in een apart gebouw vergaderen, want tijdens het vergaderen in het café werd er teveel drank genuttigd. Daarom werd hiernaast het nieuwe gemeentehuis gebouwd en via de zij-ingang konden de heren na de vergadering zo weer het café binnenstappen”, vertelt Brouwer. Grootste investeerder in dit nieuwe pand was dan ook de caféhouder. “Een gemeentehuis op kosten van de drinkenbroeders”, lacht Brouwer.

Hoewel hij zichtbaar geniet als de geschiedenis tot leven komt, wil hij qua invulling van het Rechthuis ook oog houden voor actuele onderwerpen. “Het pand is oud en moet wel de sfeer van de zeventiende eeuw ademen, maar we willen erin exposities organiseren die juist van deze tijd zijn. Het moet niet semi-zeventiende eeuws worden ingericht, want dat maakt het oubollig en leidt af van de essentie. Hier moeten juist moderne meubelen komen te staan; oogstrelende dingen die maken dat de bezoekers terugkomen.” Een combinatie tussen moderne kunst en geschiedenis. “Hier misschien een beamer met korte informatieve filmpjes en wat schetsen of een macquette van hoe het er hier vroeger uitzag toen buiten nog De Lindt stroomde en er een haventje verderop lag. Voor de kunst willen we juist de galerie-formule hanteren. Er zijn nu al mensen uit het dorp die gevraagd hebben of ze hier mogen exposeren. Wisselende exposities brengen weer loop in het dorp. Zeker als de rondweg er is, dan is het helemaal interessant hier eens lekker rond te lopen.” Daarnaast zijn er volgens Brouwer nog twee dingen echt van belang om van dit oude pand een goed museum te maken. “Er moet goede koffie staan en de toiletten moeten in orde zijn”, zegt hij met een grote lach. “Mensen moeten zich welkom voelen.”

 

Aduard Warmolt Rechthuis-3