Zuidhorn-Zuid

0
186
Ongenode Gast bbq PvdA 3

Datum: 1 september

Tijd: 16:00 uur

Het begint een jaarlijkse traditie te worden voor de Ongenode Gast: de barbecue van de PvdA-fractie van Zuidhorn. Waar bij andere partijen de deuren stijf dicht blijven voor de pers, is het juist deze partij die de Ongenode Gast ieder jaar subtiel hint over het aankomende feestje. De Ongenode Gast, een culinair liefhebber moet u weten, is dan al snel overgehaald. Of het verhaal nou spannend wordt of niet; eten gaat er altijd wel in.

Ook dit jaar vindt het feest weer plaats bij Froukje en Taeke Boersma. Waar vrouwlief de salades ronddeelt, is het manlief die veroordeeld is tot een plekje achter de barbecue. Een plek waar hij zeker tot zijn recht komt. De Ongenode Gast is nog geen vijf minuten binnen als zijn bord al vol ligt met de lekkerste hapjes. Van varkenshaas tot aan hamburgers; hij wordt goed verzorgd. Ondertussen spelen de kinderen van de raadsleden in de tuin. Het bekende zaklopen is weer terug van weggeweest en stiekem klimt één van de jonge heren in de lage boom in de tuin.

Het ontvangst wordt gedaan door voorman Mark Veenstra. Nieuw dit jaar is de extra grote partytent, die met vereende krachten is opgezet. Daaronder zien we de verschillende raadsleden en hun vrouwen, maar ook wethouder Jan Oomkes die zich de maaltijd goed laat smaken. Niet veel later zal Oomkes vertellen te stoppen als wethouder om plaats te maken voor de jonge garde. Het zal ongetwijfeld een gemis zijn, al is het maar vanwege de sfeer die de man meebrengt. Met een stem, die zo van Sinterklaas zou kunnen zijn, spreekt hij met de aanwezigen. De sterkste verhalen komen naar boven. Met name die van Taeke, die alles in zijn leven al lijkt te hebben meegemaakt.

Binnen in de tent vinden we Minko Jansma. De Ongenode Gast: “Jansma! Smaakt het een beetje?” Raadslid Jansma: “Ja, het gaat zeker goed met mij!”. U merkt het, de man wordt iets ouder en hoort minder goed. Niks mis mee. De verhalen zijn er niet minder om. Daarnaast informeert Jansma altijd uit beleefde belangstelling hoe het met het privéleven van zijn gasten gaat. Of we Jansma volgend jaar, na de verkiezingen, nog terugzien? “Dat weet ik niet. Ik wil niet meer hoog op de kieslijst. Zet mij maar op een onverkiesbare plaats. Dan kunnen de kiezers bepalen of ze me wel of niet terug willen.” In het geval van Jansma betekent dat dus gewoon nog een periode raadslidmaatschap. Al bij eerdere verkiezingen liet hij zien met gemak zeeën vol stemmers naar de partij te weten te trekken.

Naast elkaar in de tent de heren Machiel van der Schaaf en André Hatzman. Dit tweetal zal het de komende maand tegen elkaar op moeten nemen in de strijd voor het fractievoorzitterschap. Daarbij zal een bijzondere rol voor de leden weggelegd zijn. Kandidaat fractievoorzitters moeten namelijk minstens 10% van de leden achter zich weten te krijgen. Bij een partij als die in Zuidhorn, komt dat neer op zo’n twaalf handtekeningen. De verwachting is dat dit beide heren wel moet lukken. Wie daarna als winnaar uit de bus zal komen is nog ongewis. Of is het misschien nieuwkomer Jorrik Holtman? Hij is niet aanwezig bij de barbecue, maar kan volgens Veenstra met zijn 23 jaar een verrassende jonge nieuwkomer op de lijst zijn.

Terug naar de maaltijd dan, want het eten blijft maar toestromen vanaf de barbecue. Taeke heeft er aardigheid in en gooit nog meer vlees op het warme rekje boven de kolen. Ondertussen rent Froukje met de salades achter de aanwezigen aan. Het moet en zal op: zonde om weg te gooien. Ook komen de ‘culinaire hoogstandjes’ op tafel. Een voorbeeld zijn de met geitenkaas gevulde champignons (don’t try this at home, tenzij je een verschrikkelijk schoonmoeder hebt). Beleefd neemt iedereen een hapje.

Dan nog een belangrijk puntje van Froukje. Zelf was ze enkele jaren geleden wethouder voor de partij. Wat ze nu in diezelfde partij mist zijn vrouwen. “Vrouwen kunnen dit werk ook best doen. We krijgen veel aanmeldingen van nieuwe leden, maar dat zijn vooral jonge mannen. Het zou leuk zijn als ook dames zich zouden melden.”

 

 

Ongenode Gast bbq PvdA 4 

Ongenode Gast bbq PvdA 1