ZuidhorUn voorbereiding 4Mijl en feest voor recreanten

0
1468
ZUIDHORuN

"We willen laten zien dat Zuidhorn een leuk dorp is"

ADUARD/ZUIDHORN – In Zuidhorn wordt zaterdag 21 september voor de negende keer de ‘Hummel ZuidhorUn’ gehouden. Zuidhorn kenmerkt zich door het fraaie parcours (van alles wat) en een goede organisatie. De run is onderdeel van het Runnersworld Loopcircuit. Maar de hardloopwedstrijd, die geldt als voorbereiding op de 4Mijl, heeft vooral ook een recreatief karakter.

"Het leukste is als zoveel mogelijk dorpsgenoten meedoen", vinden voorzitter Michael van Agteren – die al vanaf het begin betrokken is bij de organisatie- en bestuurslid Alie Schokker (belast met sponsoring) van de Stichting Loopgebeur’n. "En het aantal deelnemers blijft gelukkig groot". In totaal deden vorig jaar 450 lopers mee. De organisatie mikt opnieuw in die richting. "Er is altijd concurrentie van andere evenementen. Het viel één keer samen met de Abel Tasman-wandeltocht. We proberen elkaar niet dwars te zitten". De Hummel ZuidhorUn is geworteld in het dorp. De stichting Loopgebeur’n is gestart met de organisatie van de ‘Mit’nkanderrun’, die voerde door het Middag-Humsterland. "De opzet was een gezellig loopfestijn", legt Michael uit. "Recreatieve deelnemers mochten er net zo lang over doen als ze wilden. Bij de Hummel ZuidhorUn wilden we – in samenspraak met de zakenkring – zoveel mogelijk de winkels erbij betrekken, er een echt dorpsevenement van maken. Vervolgens hebben we mensen van het loopcircuit gebeld. We moesten gelijk meedoen. We voldeden aan de eisen zoals een goed draaiboek, prijsafspraken voor de wedstrijdlopers en er mocht geen vertragingselement in zitten. Dus niet wachten bij een brug, zoals in het verleden voorkwam. Het mooie van de Hummel ZuidhorUn is dat het parcours van alles wat heeft: centrum, het kanaal, de buitenwijken. Kortom een totaalplaatje van Zuidhorn. We willen laten zien dat Zuidhorn een leuk dorp is. Start en finish is ook in het dorp". "Het doel is levendigheid brengen in het dorp", wil Alie benadrukken. "Je moet wel eens wegen afsluiten, we vragen daarvoor begrip. Het parcours ziet er dit jaar ook iets anders uit. De Westergast ligt eruit, maar we hebben een goed alternatief gevonden, wat deels over het fietspad gaat. Daarvoor moesten we overleggen met de hockeyclub", vertellen de twee fervente lopers verder. ZuidhorUn is een sfeervol gebeuren. "Veel bewoners hebben zelf muziek in de tuin", zegt Van Agteren. "Dat maakt het leuk. Hopelijk hangen inwoners de vlag uit. Het evenement wordt gedragen door veel sponsoren. "Naast hoofdsponsor Hummel moet je ook de vele kleine sponsoren niet vergeten", vindt Schokker. "Ze zijn trouw aan het evenement. Maar ook de gemeente levert een bijdrage".

De afstand voor wedstrijdlopers is 15 kilometer. Zij kunnen punten verdienen voor het circuit. Recreanten hebben de keuze uit 5, 10 of 15 kilometer. Ook dit jaar is er weer een Kinderloop, voor kinderen vanaf de basisschool. Ze lopen om het plein heen, waarbij ze kunnen kiezen uit één tot vijf rondjes. Daarnaast is er een Teamloop, die gaat over 5 kilometer. De drie snelste lopers van een groep bepalen de eindtijd; het hele team krijgt een prijs. "Er is veel aandacht voor de prijzen, die wel eens uitgereikt werden door de burgemeester. De run geldt als voorbereiding op de 4Mijl. In de zomermaanden geeft de Loopgroep Zuidhorn ook clinics, die zowel afgestemd zijn op ZuidhorUn als 4Mijl. We hopen met die clinics vooral dat mensen enthousiast worden". Enthousiast is ook de organisatie. De stichting is onderverdeeld in verschillende commissies. "Belangrijk is dat je nooit alleen staat in een taak". Het loopt dan ook gesmeerd". Daarnaast krijgt de stichting steun van zo’n tachtig vrijwilligers, onmisbaar voor zo’n evenement. "Het gaat niet alleen om verkeersregelaars (die in tenues lopen met de naam ‘regeloars’), waterposten, motorrijders, inschrijvers, maar ook mensen die de route opbouwen en afbreken". De stichting organiseert overigens nog een succesnummer: de Avondvierdaagse. "Uniek daarbij is dat alle scholen uit het dorp meedoen", prijst Alie. "Ook ouders en leerkrachten wandelen mee. Het was vorig jaar de veertigste keer". Maar momenteel zijn alle ogen gericht op de Hummel ZuidhorUn. "Na de start is de druk eraf. Na afloop houden we een after party, om het evenement goed af te sluiten".

De Kinderloop begint om 15.00 uur. De wedstrijdloop en andere afstanden voor volwassenen 16 uur. Het startschot wordt dit jaar gegeven door Jeroen Hummel, als hoofdsponsor.