Beauty Princess & Queen North is niet een ‘standaard’ missverkiezing

0
159
opende kreatief missen

“Het gaat ons om het hele plaatje, mét persoonlijkheid”

OPENDE/TWIJZEL – Vorig jaar organiseerden de uit Twijzel afkomstige Tessa Pander en Jeannette Gjaltema uit Opende voor het eerst de missverkiezing Beauty Princess North & Beauty Queen North. Beiden zijn geen onbekenden in het wereldje van uiterlijkheden: Tessa mocht zelf als miss meerdere titels voor haar naam zetten en kapster Jeannette is in haar Kapsalon Kreatief dagelijks in de weer met uiterlijk en presentatie. Maar let wel: deze missverkiezing gaat verder dan een mooie lach en perfect kapsel. Iedereen mag meedoen, want er wordt niet gezocht naar perfecte maten, maar naar persoonlijkheid en uitstraling.

Om zelf een missverkiezing op te zetten, is best een droom die uitkomt voor de dames. “Ik word er zo enthousiast van”, zegt Jeannette. Na vorig jaar een eerste editie te hebben georganiseerd, durven ze het al aan dit jaar al uit te breiden. “Het wordt nu al echt een evenement waarvan ik denk: nou staat er wat. Vorig jaar was alles nog nieuw, nu hebben we alles goed voor elkaar. Dit jaar hebben we aan de verkiezing van de Queen en de Princess ook nog de mini Princess en midi Princess toegevoegd. Hartstikke leuk, die kleine meiden vanaf drie jaar die helemaal mooi op het podium rond paraderen!”

De dames kiezen er bewust voor om niet een ‘standaard’ missverkiezing op te zetten. “Iedereen mag meedoen bij ons”, vertelt Jeannette. “Normaal gaat het toch om lengte om maatje 34”, vult Tessa aan, “maar bij ons juist niet. Wij zoeken naar uitstraling en presentatie. Net nog kreeg ik een mailtje van een meisje dat overal te lang en te slank werd bevonden. Bij ons kan ze wel meedoen. Als ik zulke aanmeldingen lees, word ik zo enthousiast. Vorig jaar hadden we ook een deelneemster die voor alle verkiezingen te klein is. Maar bij ons probeerde ze wel mee te doen, ook om zichzelf te overwinnen. Als je dan dit jaar weer een mailtje krijgt: mág ik wel weer meedoen, dat vind ik super.” “Zo’n podium doet echt wat met die meiden”, vindt ook Jeannette. “Opeens staat er een miss.”

De winnaressen van vorig jaar zijn een wandelend uithangbord van de visie die de twee hebben. Queen Kveti van der Werf is 33 jaar. “Normaal gesproken zou ze al tien jaar niet meer mee kunnen doen aan een missverkiezing”, vertelt Tessa, “maar bij ons won ze dus en dat echt op haar persoonlijkheid en enthousiasme.”

Natuurlijk krijgt de jury niet in één avond een perfect beeld van iemands persoonlijkheid, maar daar hebben de dames wat op gevonden. “Op de castingdag kom je al veel over de deelneemsters te weten, maar ze worden ook tijdens de oefendagen beoordeeld. Dat moet wel als je iemands hele plaatje wil beoordelen. We letten er op hoe ze zich promoten in de pers, hoe sociaal ze zijn en hoe ze met elkaar omgaan. Diva-gedrag wordt bij ons echt niet beloond”, voegt ze er aan toe. “De echte verkiezing is natuurlijk wel heel belangrijk. Daar wordt wel meer dan de helft van de keuze gemaakt.”

Zelf weet Tessa maar al te goed hoe het voelt op dat podium. “Ik begon ooit met het doel om een sherp te winnen en bij de eerste missverkiezing waar ik aan meedeed, werd ik direct al tweede. Ik zat zo dichtbij, dat ik dacht: nu ga ik door tot ik die kroon win.”

Op 22 september is de castingdag waarvoor alle Queens (24+), Princesses (16-24 jaar), midi Princesses (6-10 jaar) en mini Princesses (3-6 jaar) zich via www.miss-beauty.nl kunnen aanmelden. Op 16 november volgt na twee à drie oefendag de echte verkiezing in het BaronTheater. Ondanks dat de zaal vorig jaar al uitpuilde, kozen de dames toch weer voor deze locatie. “We hebben hier gewoon alles wat we willen”, vertelt Jeannette. “En Opende is een leuke plek om dit te doen. Zelfs dorpsbewoners die er niks mee hadden, hadden wel een kaartje gekocht.” De avond is dan ook wel de moeite waard. “We maken er een echte show van welke wordt geopend en er zijn ook leuke dingen tussendoor.” Ook voor de deelneemsters is het de moeite waard mee te doen. Naast de prachtige kronen en de titels wachten alle kleintje nog een leuk cadeautje. De Queen en Princess winnen een juwelierscheck ter waarde van 250 euro beschikbaar gesteld door Bosgra Juweliers en een haarverlenging van Great Lenghts. Alle deelnemers wacht ook nog een goodiebag. “Ze worden helemaal in de watten gelegd”, lachen de dames. “Of je nou wint of niet; je krijgt sowieso iets leuks.”