Boek over leven van burgemeester Van Aitzema

0
202
DOKKUM - burgemeester Van Aitzema

DOKKUM – De Stichting Historia Doccumensis heeft een boek uitgegeven over het leven van burgemeester Van Aitzema. In 1697 ontving deze burgemeester hoog bezoek uit Rusland. Die gebeurtenis liet hij vastleggen op een schilderij dat in het stadhuis hangt. Ook over dat schilderij gaat het boek. Voorzitter en auteur van het boek Ihno Dragt overhandigde het boek op 7 september aan de huidige burgemeester Marga Waanders. De boekuitreiking was tevens een opmaat naar de Open Monumentendag Dongeradeel op zaterdag 14 september. Het museum Het Admiraliteitshuis, de Grote- of St. Martinuskerk, Het Admiraliteitsgebouw en Oranjewal zijn dan geopend. Al deze plaatsen hebben te maken gehad met het leven van burgemeester Van Aitzema. Zo is de grafsteen van hem en zijn twee echtgenoten te vinden bij de Grote- of St. Martinuskerk, waren twee van zijn familieleden secretaris van het Admiraliteitsgebouw en woonde hij in de Oranjewal. De gebouwen zijn geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Op 14 september is het daarnaast ook molendag. De molens ‘de Hoop’ en ‘Zeldenrust’ zijn dan ook open voor publiek.