Fietsroutes langs monumenten

0
81

ACHTKARSPELEN – Op zaterdag 14 september is het Open Monumentendag. Voor deze dag zijn in Achtkarspelen een aantal fietsroutes uitgezet die langs alle rijksmonumenten, oorlogsmonumenten, kunstwerken, musea en overig cultureel erfgoed in Achtkarspelen gaan. Er zijn in totaal drie fietsroutes uitgezet, namelijk in Noordwest-Achtkarspelen (Drogeham, Kootstertille, Twijzel en Twijzelerheide), Noordoost-Achtkarspelen (Buitenpost, Gerkesklooster, Stroobos en Augustinusga) en Zuid-Achtkarspelen (Surhuisterveen, Boelenslaan, Harkema en Surhuizum). Speciaal voor deze dag zullen de volgende monumenten geopend zijn: ‘Kloosterman’-boerderij aan het Kleasterbreed 3 en het Lucas-Teikehûske aan de Tsjerke Buorren 8 beide te Drogeham, Kop-hals-romp-boerderij aan de Wedzebuorren 27 en het Simke Kloostermanhûs aan de Tsjerkebuorren 27 beide te Twijzel en de Nôtmûne Koartwâld te Surhuisterveen. Daarnaast zullen de volgende kerken geopend zijn: Mariakerk te Buitenpost, Hervormde Kerk en Gereformeerde Kerk te Gerkesklooster-Stroobos, Augustinitsjerke te Augustinusga, Doarptsjerke en Doopsgezinde Kerk te Surhuisterveen, Voortgezette Gereformeerde Kerk te Harkema, Walburgatsjerke te Drogeham, Petruskerk te Twijzel en waarschijnlijk ook de Benedictuskerk te Kootstertille en de Dorpskerk te Surhuizum. Tevens zijn de volgende musea geopend: IJstijdenmuseum en Botanische Tuin De Kruidhof te Buitenpost, Themapark De Spitkeet te Harkema en Museumboerderij Ot en Sien en het Optiekmuseum te Surhuisterveen.

In de Hervormde Kerk van Gerkesklooster-Stroobos (voorheen het brouwhuis van het klooster) zullen maquettes van Gerkeklooster en Buweklooster te zien zijn en tevens zal er een demonstratie bierbrouwen en –proeven zijn. Er kan in elk dorp gestart worden. De routes zijn verkrijgbaar bij de bibliotheken, het gemeentehuis en musea of te downloaden van de website www.achtkarspelen.nl