‘Ik ben nu klaar voor een groter publiek’

0
152
NOORDBERGUM - Dirk Hemrica

NOARDBURGUM – Het is eventjes zoeken, het huis van Dirk Hemrica uit Noardburgum. Het lijkt bijna in Feanwâlden te staan, maar het valt toch onder Noardburgum. Eenmaal het huis gevonden is er ook geen missen meer aan. Op de schuur bij het huis valt duidelijk te lezen dat hier Krid Art gevestigd is. Dirk Hemrica, autodidact, signeert zijn schilderijen met de titel Krid Leffardi. Krid is het omgekeerde van Dirk, maar waar komt dat Leffardi vandaan? ‘Ik ben altijd al artistiek geweest. Ik zeg wel eens, ‘ik ben geboren met een potlood in de hand’. In mijn familie ben ik eigenlijk de enige die zo creatief is. Hierdoor heb ik me wel eens het buitenbeentje gevoeld. Toen ik de familiegeschiedenis uitploos, kwam ik erachter dat de stamoudste van de familie, een zekere meneer Lefferts, ook erg creatief was. Mijn artistieke kwaliteiten moet ik dan ook van hem hebben, denk ik wel eens. Omdat die ontdekking erg belangrijk voor me was, ben ik mijn schilderijen gaan ondertekenen met de naam Krid Leffardi, een naam die afgeleid is van Lefferts.’ Hemrica tekende en schilderde al van jongs af aan. Nu, terugkijkend op zijn leven, had hij misschien toch graag de kunstacademie willen doen. Het liep anders. Na eerst een tijd gewerkt te hebben als kok kwam Hemrica terecht in de hulpverlening, daarnaast bleef hij altijd schilderen en tekenen. Zijn creativiteit liet hij ook in zijn werk toe. ‘Ik heb een hele tijd in mijn laatste baan creatieve therapie gegeven. Door middel van het schilderen konden een heleboel mensen hun ei kwijt. Dat was heel mooi om te zien. Ik heb eens een heel somber meisje meegemaakt die in het begin hele donkere kleuren gebruikte. Gedurende de therapie werden haar schilderijen steeds lichter van kleur. Toen we al haar werken op een rijtje lagen konden we daarin echt haar ontwikkeling zien.’ In het begin van de jaren ’90 ging Hemrica serieuzer aan de slag met het schilderen, hij ging grotere schilderijen maken. Kleuren zijn daarbij heel belangrijk voor Hemrica. In veel van zijn werken is dat terug te zien. Hij maakt gebruik van felle kleuren, om daarmee emoties uit te drukken. Sinds kort is Hemrica serieuzer met zijn werken dan ooit. ‘Ik heb een enorme ontwikkeling doorgemaakt in mijn kunst. Ik ben nu op het punt beland dat ik mijn werken wil laten zien, dat ik mensen er in mee wil laten delen. Voorheen gebeurde dat wel eens, door middel van kleinere exposities. Nu wil ik mijn werk echt aan de man brengen. Ik heb een beetje het ideaalbeeld voor me dat mijn schilderijen genoeg geld opbrengen om de kosten eruit te halen, en dat ik van de rest een goed doel kan steunen. Dat zou ik fantastisch vinden.’ Een tijdje geleden kwam Hemrica in aanraking met Bubble Projects van Anne de Vries, een jonge man die bemiddeld tussen expositieruimtes in het buitenland en Nederlandse kunstenaars. Hij kwam op bezoek bij Hemrica en keurde zijn werken goed. De hele maand augustus hingen werken van Hemrica dankzij Bubble Projects in het Hilton Hotel in Stockholm. Er werden vijf nieuwe werken van Hemrica uitgekozen om in Zweden te exposeren. Op de expositie heeft Hemrica goede reacties ontvangen, en hij sluit dan ook niet uit dat hij vaker in het buitenland gaat exposeren. ‘Het lijkt mij fantastisch om het komende jaar nog eens in London te exposeren, en ook Straatsburg lijkt mij erg aantrekkelijk. We zullen zien wat de komende tijd gaat brengen.’