‘Kunststoot’ beslist vermakelijke derby

0
117
Voetbal buitenpost

BCV verrast Buitenpost in eigen huis

BUITENPOST – Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie voor de toekomst. Resultaten behaald in de voorbereiding op het voetbalseizoen, zeggen niks over de start van de competitie. Dat bleek zaterdag maar weer eens. Buitenpost kende een geweldige voorbereiding, maar gaf zaterdag op eigen veld tegen BCV niet thuis. De promovendus won met 1-0, en dat was op zich niet eens onverdiend. Hoogtepunt van de wedstrijd was het doelpunt van Roeland Rusticus. De linkerverdediger krulde een vrije bal van twintig meter prachtig in de bovenhoek. Een kunststoot, Raymond Ceulemans zou er jaloers op geweest zijn.

‘We zijn een vriendenploeg’, zei BCV-trainer Uilke Damstra voor de wedstrijd. ‘Ik weet niet waar we staan. Wat dat betreft was ik eigenlijk liever meteen tegen Urk begonnen.’ Buitenpost daarentegen, begon vol vertrouwen aan het duel. Misschien wel met teveel vertrouwen. De thuisclub begon heel matig aan het duel. BCV hield de linies kort op elkaar en met het maken van het spel heeft de ploeg van trainer Patrick Zwart toch wat moeite. De eerste waarschuwing namens de gasten kwam al snel. Joeke de Vries dook na twee minuten alleen op voor doelman Albert Kobus. Het schot was echter te zacht om hem te verontrusten. Na achttien minuten was het wel raak. Roeland Rusticus krulde een vrije trap uit stand in de winkelhaak: 0-1. BCV was in die fase ook beter. Het speelde gegroepeerd, de laatste linie – met Rusticus als uitblinker- gaf weinig weg en controlerende middenvelder Mao-Sheng Xiao neutraliseerde de nummer tien van Buitenpost, Rob Dijkstra. Joran Olijve zat namens de thuisclub aanvallend niet in de wedstrijd, Dirk Rinze Pilat al helemaal niet en eigenlijk was alleen Jorrit Schra zo nu en dan gevaarlijk. BCV hield dus gemakkelijk stand, zonder dat het zelf hele vele kansen kreeg. Mooi waren wel de duels tussen BCV aanvaller Robert Stelpstra en Buitenpost verdediger Alwin Kuperus. De twee vochten verbeten duels uit, een duel dat Kuperus op punten won.

Zwart bracht na de rust twee wissels. Pieter Henstra verving Sip Jaap Bos en de falende Pilat mocht onder de douche ten faveure van de lichtgeblesseerde Dorian Berisha. Het leverde wat meer voetbal op. Men name Henstra zorgde voor een wat betere opbouw en Berisha was een aantal keren gevaarlijk. Kansen kreeg de thuisclub voldoende. Ze kwamen echter zelden tot stand na goedlopende aanvallen, en juist dat zal trainer Zwart toch zorgen baren. Berisha leek wel koppend gelijk te maken, het doelpunt werd vanwege buitenspel afgekeurd. Aan de andere kant kopte aanvoerder Cor de Jong namens BCV net naast.

Dé kans op de gelijkmaker was voor Rob Dijkstra, een kwartier voor tijd. Een voorzet van Henstra raakte een hand van een BCV verdediger waarna scheidsrechter Wil uit Groningen de bal op de stip legde. Dijkstra zag zijn zwakke strafschop gekeerd door BCV doelman Hendrik van der Laan. Ook een slotoffensief leverde niets op, waardoor de gasten verrassend wonnen. BCV heeft overigens helemaal geen gekke ploeg. Integendeel. Er wordt hard gewerkt, de organisatie staan en met Stelpstra en Fedde Durk Kingma heeft het twee rasvoetballers. Een ploeg om rekening mee te houden dus. Buitenpost? Dat heeft ook gewoon een goede ploeg. Daar doet deze nederlaag niets aan af. Zaterdag reist de ploeg van de balende trainer Zwart naar Urk. Misschien kan daar een stunt uitgehaald worden.

Buitenpost – BCV 0-1 (0-1)

18. Rusticus 0-1. Scheidsrechter: Wil. Toeschouwers: 300. gele kaarten: Dijkstra, Henstra en Berisha (allen Buitenpost)

Buitenpost: Kobus, Aaron Boekhout, Ruben Boekhout, Alwin Kuperus, Sip Jaap Bos (46. Henstra), Halbe Mossel, Rob Dijkstra, Jan Oppedijk, Durk Rinze Pilat (46. Dorian Berisha), Joran Olijve (70. Danny Boersma) en Jorrit Schra.

BCV: Hendrik van der Laan, René Dijk, Jan Harm Jonker, Cor de Jong, Roeland Rusticus, Bauke Prins, Jelte van der Wal, Mao-Sheng Xiao, Robert Stelpstra, Joeke de Vries en Fedde Durk Kingma.

Ster van het veld: Roeland Rusticus

De linkerverdediger deed vrijwel niets fout. Had voetballend altijd de beste oplossing en heeft een prima (trap)techniek. Dat bleek wel uit zijn vrije trap die de wedstrijd besliste. Rusticus bleef altijd rustig en lanceerde niet zelden zijn aanvallers.