Stichting Waddengroep wil breder gebruik van logo ‘Waddenzee Werelderfgoed’

0
113

REGIO – ‘Dat de Waddenzee het predicaat ‘Werelderfgoed’ mag dragen is heel bijzonder. Daarmee staat het tussen rijtje van onder andere de Rocky Mountains en het Great Barrier Reef. De omgeving rondom de Waddenzee is echter economisch gezien niet zo florissant. Als Stichting Waddengroep zien we dat graag anders. Er zou meer gebruik gemaakt moeten worden van de Werelderfgoed-status, zonder dat we het Waddenzeegebied teniet doen. Als je de mogelijkheid hebt om deze omgeving een economische impuls te geven, dan moet je dat doen.’ Henk Pilat, lid van het uitvoeringsorgaan van de Stichting Waddengroep, is van mening dat bedrijven rondom de Waddenzee die werken aan duurzame producten met oorsprong in het Waddenzeegebied meer met deze status zouden moeten kunnen doen. ‘Momenteel is het zo dat het logo ‘Waddenzee Werelderfgoed’, alleen gebruikt mag worden door instellingen die geen commercieel belang hebben. Wij denken echter dat het voor bedrijven met streekproducten die op kleinschalige, duurzame wijze ontwikkeld zijn, goed is om de mogelijkheid te krijgen meer met de status van werelderfgoed te kunnen doen. We willen de verbinding opzoeken tussen de bedrijven en de natuur. Wij denken dat dat de beste bescherming is voor het Waddengebied.’ De Stichting Waddengroep heeft aandacht gevraagd voor hun wens om bedrijven gebruik te mogen laten maken van het Waddenzee Werelderfgoedlogo. ‘Vanuit de Nederlandse overheden krijgen wij steun, maar het probleem is dat de Waddenzee over meerdere landen de status van Werelderfgoed heeft. In Duitsland is men bijvoorbeeld heel erg van mening dat nu de Waddenzee de status van werelderfgoed heeft dat er alles gedaan moet worden aan de bescherming van de natuur, en dat bijvoorbeeld de kleinschalige, duurzame visserij niet gepromoot wordt. Wij willen juist wel deze vorm van visserij promoten, omdat we denken dat dit elkaar versterken kan.’ Voor de Stichting Waddengroep is een makkelijker gebruik van het logo een grote wens. ‘Er moet simpelweg meer gebeuren met de status, de Waddenzee heeft de werelderfgoedstatus nu drie jaar en er is nog amper wat mee gebeurd. Als er nu niets gebeurt zeggen we over drie jaar weer ‘dat er nog steeds niets gebeurd is’. Volgens de Stichting Waddengroep is het versoepelen van het gebruik van het Waddenzee Werelderfgoedlogo een simpele manier om meer te kunnen betekenen. Wanneer dit niet mogelijk blijkt te zijn gaat de stichting gewoon verder met waar zij mee bezig zijn; het promoten en stimuleren van duurzame, kleinschalige streekproducten en diensten gerelateerd aan de streek.