Veelbelovende nieuwe start Grijpskerk 6-2

0
148
grijpskerk voetbal leo

Gehavend FC LEO bezwijkt laat

GRIJPSKERK – Waar heel Grijpskerk op hoopte, een eerste overwinning, kwam er. En hoe! De rood-witten boekten een klinkende 6-2 thuiszege op streekgenoot FC LEO. De uitslag was wel wat geflatteerd. Pas in het laatste deel van de aantrekkelijke wedstrijd werden de Leensters onder de voet gelopen door de jonge garde van Henk Buikema.

Grijpskerk onderging een drastische verjongingskuur en dat heeft de club goed gedaan. De gretigheid en plezier straalden eraf. Het begin was veelbelovend, maar het veldoverwicht werd te weinig uitgedrukt in de score. De 1-0 kwam op onverwachte wijze tot stand. Doelman Roelof Bolt kreeg een schot van Jarwin Bouma niet klem, Teie van der Hoek was er als de kippen bij om de bal tegen het net te werken. Van der Hoek gaf in de beginfase zijn visitekaartje af en kon toen nog net van score worden gehouden. Na de 1-0 had tweede spits Ron Stoutmeijer de nummer twee op zijn schoen, maar zijn inzet werd gepareerd. LEO kwam in het stuk nauwelijks voor. Het gevaar kwam van Rowan Rozema die door personele omstandigheden (zo was de complete verdediging afwezig) achter de spits werd geposteerd. Zijn sterkste wapen, kopbal, zorgde de hele wedstrijd voor benauwde momenten voor het doel van Grijpskerk. LEO, gestoken in het paars, was verder flets. Grijpskerk ging enthousiast door. Danny Khoenkhoen waagde van grote afstand een lob, want hij zag dat Bolt te ver voor zijn doel stond. De Marne-ploeg wist zich verder geen raad met de beweeglijke, snelle spitsen van Grijpskerk. Net toen Henk Buikema er terecht op wees dat er eentje bij moest, sloegen de bezoekers toe. Een op het oog ongevaarlijk projectiel van Stan Buikema werd door Wiebe Loonstra per ongeluk aangeraakt en vloog het doel in: 1-1. De jonge Grijpskerkers bogen het hoofd niet en Van der Hoek antwoordde meteen, maar zijn inzet met de buitenkant schoen krulde net naast. Het constante stoorwerk voorin had even later succes. Doelman Bolt werd dwars gezeten bij diens uittrap, Khoenkhoen pikt de bal op, bediende Van der Hoek wat ver van de goal, maar de spits wist met een diagonaal schot opnieuw het net te vinden: 2-1. Grijpskerk wilde nu doordrukken. Cedric Euwema was met een knal van ver dichtbij 3-1, een uithaal van Stoutmeijer belandde in de handen van de keeper. In de tweede helft verraste LEO opnieuw. Stan Buikema mocht vanaf de flank een vrije trap nemen. De fantastische strakke bal werd door wie anders dan Rozema even strak en volstrekt onhoudbaar ingekopt: 2-2. De klap kwam hard aan, het bleven even stil in het Grijpskerker kamp, ook bij de fanatieke trainer Buikema. Na de gelijkmaker kregen de Noord-Groningers meer zelfvertrouwen en zochten even later wederom het hoofd, nu van Justin Poort die goed timede op een voorzet van Peter Kolkena, dit keer zonder succes. In het laatste deel wisselden beide ploegen, waarna een spits terughaalde en over ging op ‘442’. Het pakte verkeerd uit. Grijpskerk kreeg weer de geest. Eerst kon Rick Oost nog een bal van de lijn halen, vervolgens was het wel raak. De opkomende Bauke Houkema – de ook pas 19-jarige speelde sterk- zette de aanval op, bediende tot verrassing van iedereen niet Stoutmeijer die vrij op de vleugel stond, maar mikte meteen panklaar op het hoofd van Wiebe Loonstra: 3-2. Coach Jan-Jaap Zijlstra zette nog een laatste troef in, Rick Schuttenbeld. Ook deze zet had een averecht effect, want prompt besliste Grijpskerk de wedstrijd. De voorzet kwam van Stoutmeijer, invaller Jorin de Boer hoefde van dichtbij maar het laatste zetje te geven. Dezelfde Stoutmeijer zorgde voor een prachtig slotakkoord door met de buitenkant schoen de vijfde treffer te produceren. De Boer’s honger was nog niet gestild en brak even later door, waarna hij werd gevloerd. De terecht toegekende penalty werd verzilverd door Wiebe Loonstra, waardoor er alsnog een monsterscore op het bord kwam: 6-2. Het nieuwe Grijpskerk ziet er veelbelovend uit. De ploeg speelt met durf en is bijzonder gretig. Bovendien wordt er gescoord en daar ontbrak het de laatste seizoenen aan. Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar het smaakt wel naar meer. Tegenstander LEO kwam te verzwakt aan de start, waardoor de grote zege in een perspectief moet worden gezien. De zo vurig gewenste overwinning geeft het jonge Grijpskerk de nodige vertrouwen. Voor de Leensters was een valse start, met als lichtpuntje dat het nog verrassend lang stand hield tegen de veel betere tegenstander.

GRIJPSKERK-FC LEO 6-2 (2-1); Scoreverloop: 10. Teie van der Hoek, 30. Wiebe Loonstra (eigen doel) 1-1, 35. Teie van der Hoek 2-1, 47. Rowan Rozema 2-2, 70. Wiebe Loonstra 3-2, 77. Jorin de Boer 4-2, 85. Ron Stoutmeijer 5-2, 90. Wiebe Loonstra (pen.) 6-2; Scheidsrechter: Vinke (Wommels); Gele kaart: Jarwin Bouma, Wiebe Loonstra (Grijpskerk), Rowan Rozema (FC LEO)

OPSTELLINGEN:

GRIJPSKERK: Erik ‘t Hoen, Ruud Oosting, Rene Tillema, Dennis Banga, Bauke Houkema (80. Dennis Ellens), Cedric Eeuwema,Jarwin Bouma, Wiebe Loonstra, Ron Stoutmeijer, Danny Khoenkhoen (65. Jorin de Boer), Teie van der Hoek.

FC LEO: Roelof Bolt, Rick Oost, Marco Rietema, Berry Rispens (65. Rik Schuttenbeld), Marc van der Klei, Frank Veenwijk, Peter Kolkena (Hans Hofman), Rowan Rozema, Jeroen Hovius (75. Remco van der Klei), Stan Buikema, Justin Poort

STER VAN HET VELD: Teie van der Hoek (Grijpskerk). Een van de vele talentvolle spelers. De spits had een groot aandeel in de monsterzege. De snelle aanvaller zette de toon met de eerste kans en scoorde de eerste twee treffers

OPVALLEND: Aanvankelijk zou Grijpskerk tegen VIOD spelen en LEO thuis. VIOD had echter op het laatste moment geruild met de Leensters, die liever een eerste thuiswedstrijd hadden gehad in de feestweek van het dorp. De afstand naar Grijpskerk werd acceptabel genoemd.