‘We willen mensen gewoon laten lachen’

0
330
Klún en Knoffelhakke

Klún en Knoffelhakkes zevende show gaat in première

HANTUM – Het theaterduo Klún en Knoffelhakke staat op 28 september op de planken met de première van hun nieuwe theatershow ‘Hé Buorman!’ in het bowlingcentrum bij Dokkum. Het is alweer de zevende theatershow van het duo, dat bijna twintig jaar geleden begon met optreden. ‘Toen we begonnen hoopten we vijf avonden te kunnen optreden. We hadden nooit gedacht dat we twintig jaar later iedere week op een ander podium in Friesland zouden staan,’ zegt Broer Douma. Het begon allemaal met de dorpsrevue van Hantum, waar Hendrik van der Heide ieder jaar in het dorpshuis het afgelopen jaar liet passeren. ‘Ik kende Broer van het toneel, en vroeg hem een keer mee te doen met de revue. In 1994 stonden we samen op het podium, en dit klikte zo goed dat we de revue aangepast hebben om er ook eens in andere dorpen mee op het podium te kunnen staan. Op een avond zijn we bij elkaar gekomen, en hebben we 100 organisaties zoals buurtverenigingen en dergelijke aangeschreven waarin we ons voorstelden. Op 4 oktober 1994 hadden we de première in eigen dorp. We hadden geen idee wat er op af zou komen. Voor de zekerheid lieten we maar wat tafeltjes tussen de stoelen zetten, zodat het ook wanneer er niet zoveel mensen zouden komen een volle zaal zou zijn. De tafels moesten er uiteindelijk uit en er moesten stoelen bijgezet worden,’ vertelt Hendrik. Waar ze in de begintijd nog zelf organisaties aanschreven, zijn de rollen nu volledig omgedraaid. ‘In het begin namen we alles aan, wat ook tot gevolg had dat we drie avonden achter elkaar moesten spelen, of zelfs twee keer per dag. En dat naast ons gewone werk. Dat doen we niet meer. We hebben nu de afspraak met onszelf dat we één keer per week optreden, en rond de kerst en in de zomer vakantie hebben. Maar de boekingen stromen binnen. Ook nu met de nieuwe show, we worden gewoon ongezien geboekt. Sommige organisaties leggen ons al vast voor eind 2014!’ vertelt Broer. De ommekeer kwam toen het duo in de Lawei in Drachten speelde voor de jaarlijkse samenkomst van de toenmalige plattelandsvrouwen. ‘Die show ging gewoon fantastisch, alles ging goed, we speelden lekker, het publiek lag in een deuk, dat was geweldig. En die vrouwen kwamen natuurlijk uit heel Friesland. Daarna kwamen de boekingen vanuit de hele provincie. Er is geen regio in Friesland waar we nog nooit hebben gespeeld.’ Voor het nieuwe programma ‘Hé Buorman’ heeft het duo voor het eerst zelf muziek laten componeren voor het stuk. In eerdere programma’s maakten zij gebruik van al bestaande muziek. Al met al is Klún en Knoffelhakke al bijna een jaar bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe show. Ook hebben zij een aantal try outs gehouden. ‘In die luxepositie bevinden we ons tegenwoordig, dat we dat doen kunnen. Maar eigenlijk zijn alle voorstellingen try outs. Geen enkele voorstelling van ons is gelijk. Geen enkel publiek is gelijk, geen enkele zaal is gelijk, wij zijn geen dag gelijk, en daardoor is de show ook iedere keer anders. Het kan ook zomaar zijn dat een typetje één van ons niet lekker zit. Dan kan het zomaar zijn dat we die er na vijftig voorstellingen uitgooien. Maar we hebben ook wel eens gehad dat een typetje in de eerste voorstelling slechts drie minuten op het podium stond, en dat deze op laatst zo uitgebreid was dat die wel twintig minuten duurde. We zijn constant in beweging, we proberen onszelf steeds weer uit te dagen om de volgende show nog weer beter te maken. Dan kan het zomaar zijn dat we echt fel naar elkaar uithalen, dat we kwaad zijn omdat er dingen niet goed gingen,’ vertelt Broer. Het duo heeft ook veel te danken aan de licht- en geluidstechnici die ook al jaren met hun mee op pad gaan. ‘We hebben jarenlang twee man gehad die ons daarmee hielpen. Mijn zoon is vorig jaar ermee opgehouden, maar hij was al vanaf het begin betrokken. We hebben nu nog één techneut die met ons mee is, waar we op kunnen bouwen. Zo iemand moet ook op ons ingespeeld zijn, want wij willen nog wel eens wat improviseren. We zijn dan ook heel blij met de technici die we hebben en gehad hebben. Zonder hen is een show gewoon niet mogelijk,’ zegt Hendrik. In de toekomst hopen Broer en Hendrik op dezelfde voet door te kunnen gaan. ‘We zeggen altijd, zolang er mensen om ons kunnen lachen en de zalen niet leeglopen, zolang willen we doorgaan. Het is fantastisch om te spelen voor een groep mensen die soms echt gieren van het lachen, waarbij de tranen over de wangen lopen. We hebben zelf ook wel eens van die momenten, dat de zaal zo hard moet lachen en er niet meer mee op kan houden, dat we zelf ook in de lach schieten. Zo vergeten we nooit meer dat we ergens een grap maakten over de voorzitter, en we met de hele zaal wel een kwartier aan het lachen zijn geweest voordat we weer verder konden spelen. Dat zijn echte hoogtepunten. We willen gewoon mensen laten lachen. Dat vinden wij het allerbelangrijkst,’ vertelt Broer. De première van ‘Hé Buorman’ vindt plaats op 28 september om 20.00 uur in het bowlingcentrum bij Dokkum. Kaarten voor de première zijn verkrijgbaar via de website www.klun-knoffelhakke.nl. De foto is van de vorige show van Klún en Knoffelhakke.