Aduard verliest derby ; verdienstelijk debuut Zuidhorn en De Lauwers

0
122

Overzicht voetbal de Streekkrant

STREEK – De competitie is weer begonnen. Op het allereerste menu ook de eerste derby’s. Aduard verloor de eerste burenstrijd van CSVH: 3-2. Grijpskerk haalde daarentegen uit tegen FC LEO (zie verslag elders). Het gedegradeerde Opende kreeg een eerste tik om de oren: 0-6 tegen VCR. De debutanten Zuidhorn en De Lauwers pakten hun eerste punten. Zuidhorn won ruim van Corenos (5-1), terwijl de ploeg uit Warfstermolen 2-2 speelde bij ASC’75. De eerste afgelaste wedstrijd – in de streek-was ook een feit. Vanwege de droogte werd Jistrum-OKVC geschrapt. Zondag kwam de regen met bakken uit de hemel, waardoor veel wedstrijden niet doorgingen. De streek kwam er genadig vanaf.

ADUARD 2000 leed een onnodige nederlaag bij CSVH. De Hoogkerkers straften fouten van Aduard-kant goed af. "En als je zelf de kansen niet benut dan wordt het lastig", oordeelde de nieuwe trainer Theo Migchelsen. Aduard kwam goed uit de startblokken en kwam ook met 1-0 voor. In plaats van 2-0 werd het vlak voor rust gelijk. Door foute passes en onoplettendheid kon de thuisploeg uitlopen naar 3-1. De paars-witten kwamen nog wel terug tot 3-2 en waren conditioneel sterker, maar tot score kwam Aduard niet meer. "CSCH had voordeel van het kunstgras. Dat is geen excuus voor de nederlaag, maar wel een nadeel voor ons want dat zijn we niet gewend". OPENDE-VCR 0-6. "Dat is de realiteit. Over 90 minuten was dit een duidelijke afspiegeling. VCR is drie klassen beter", vond nieuwe trainer Wietse van der Veen van het gedegradeerde Opende. "VCR is een van de titelkandidaten. Ze hebben spelers als Abe Dreyer van Broekster Boys, die op dit niveau niet thuishoren. De doelpunten ontstonden mede door een opeenstapeling van individuele fouten. Opende snakt naar resultaat, dan gaan de koppies de andere kant uit". Komende week wacht Opende opnieuw een zware dobber, Grootegast, die Van der Veen eveneens bestempelt als titelkandidaat. FC GROOTEGAST pakte in de ouverture meteen de eerste punten. Bij Anjum – niet getroffen door de droogte waar Friesland mee te kampen had- werd het 1-3. Bij rust leidde Grootegast al soeverein met 0-2 door doelpunten van Arjan Veenstra en Bert Beute uit een vrije trap. "Maar het had toen al 0-3 moeten zijn; toen hadden we Anjum aan de kant moeten zetten, want Anjum viel bitter tegen", vertelt Henk Pel, hondstrouwe supporter van de groen-witten. Uiteindelijk werd het 1-3. Rick Buma maakte de laatste. "Drie punten, daar doe je het voor", was Pel tevreden over het eerste resultaat. Debuterend vierde klasser DE LAUWERS trok de grens over om de degens te kruisen met ASC’75. Het was een overzichtelijke partij. In de eerste helft was ASC beter en kwam verdiend aan een 2-0 voorsprong. In het tweede deel domineerde De Lauwers en trok de zaak weer gelijk. Oedse Pauw was drastisch in zijn commentaar. "In de eerste helft had De Lauwers niets te zoeken in deze klasse". De ommekeer kwam na rust doordat de ploeg van Nico Roorda een tweede spits bijzette, Martijn Fokkema en de uiteindelijke 2-2 maakte. "Achteraf hadden we beter met Fokkema kunnen beginnen. Na de 2-0, dan moet je", zegt Pauw. In de derby werd acht keer geel getrokken. "De helft was onnodig; zo hard was het niet". In de kantine van ZUIDHORN werd na een telefoontje gekscherend geroepen ‘Ton Rozema, thuiskomen’. Nou, Ton Rozema kón thuiskomen met een 5-1 eerste overwinning. Dit na een spannend begin tegen Corenos. Rozema moest al vroeg puzzelen doordat twee spelers uitvielen waaronder Laurens Bloem, niet onbelangrijk in de groen-witte formatie. Het werd alsnog een regelmatige zege. Corenos bleek niet sterk, was verdedigend zwak en Zuidhorn strafte het prima af. Het spitsenduo Henry Wijngaarden en Erik Beeftink liet zich gelden. Beiden scoorden ieder twee keer in de met 5-1 gewonnen wedstrijd. VVSV’09 vierde een 4-2 thuisoverwinning, door onder meer doelpunten van Vince van der Veen. Ezinge werd aan de kant gezet, zoals ook gebeurde in de eerste confrontatie vorig jaar. Toen werd het 6-2 in Ezinge. NIEKERK is nu al in de dubbele cijfers gekomen. De versterkte zaterdagclub trof KSC, dat vorig seizoen nog uitkwam in de reserve vijfde klasse en een nieuwe start wil maken. "Ze dachten, Niekerk werd vorig seizoen negende, daar kunnen we ons wel aan meten, maar ze speelden te aanvallend en kwamen daardoor op de koffie", vertelt trainer Sjoerd Visser. Binnen tien minuten was het al 4-0, via onder meer een hattrick van Thomas Swieringa. Bij rust was de score al opgelopen tot 6-1 en was het gelopen koers. Het werd 10-1. Zondag hielden KLOOSTERBUREN en Bedum elkaar in evenwicht. De thuisclub – op een goed veld ondanks 35 millimeter regen- kwam met 1-0 voor via Bert Mennes, voor de verandering niet uit een strafschop maar na een uitgespeelde aanval. Direct na rust kwam Bedum op gelijke hoogte. De Kloosterburen-achterhoede vond dat de twee man die voor het doel opdoken buitenspel stonden, de eigen scheidsrechter was eerlijk en keurde de treffer goed. GVB had geen kind aan Froombosch en won uit met 6-0. Alles klopte bij de ploeg uit Grootegast, die vlot op 1-0 kwam en de rust inging met 2-0. Na rust gaf Froombosch er de brui aan. Jeffrey Kruizinga scoorde namens GVB drie keer. EENRUM ging bij WEO met een 2-0 achterstand aan de thee. Dit terwijl de rood-zwarten beter waren en veel druk zetten. Een verdwaalde lange bal die tussen de verdediging viel betekende echter een snelle achterstand en niet scherp reageren leverde 2-0 op. Trainer Ronald Bouwman werd er niet zenuwachtig van. Een minuut na rust scoorde Merlijn Harssema de 2-1 en vlak voor tijd maakte Tim Veenstra gelijk. Er was zelfs nog kans op de volle winst, maar de gasten hadden de pijp leeg, tot teleurstelling van Bouwman. .