de partytent in Leens

0
991
Leens OG Kunst en Kitch

Datum: 5 september
Tijdstip: 14.00 uur

Een strak blauwe lucht, een temperatuur die boven de 25 graden uitkwam en dus de autoramen naar beneden. Met de wind door de haren en zo af en toe een vlaagje lucht van het zojuist bemeste platteland. En natuurlijk diversen bruggen die open stonden. Zo begon de tocht naar Leens. Toch is het gelukt om op tijd aan te komen. Want om 14.00 uur ging Erik Boerema, onder andere bekend van het programma Kunstschatten van RTV Noord, diverse ‘oude spullen’ op waarde schatten.

Kunstschatten’ stond er op het programma. Met als ondertitel ‘Neem uw oude spullen mee om het te laten taxeren. En dat lieten de inwoners van Leens zich geen twee keer zeggen. Massaal kwamen de mensen de tent binnen. De één droeg oude schilderijen bij zich. Een ander had een paar vazen, een schaal, een dienblad of een beeld bij zich. Het meest opvallende item dat er tussen stond, was misschien wel een kinderwagen. Erik Boerema glundert bij het zien van al deze prullaria/curiosa/antiek of hoe het ook maar genoemd mag worden. Hij is een echte liefhebber van oude spullen. “Vooral het verhaal achter het product vind ik erg interessant”, vertelt hij met een grote glimlach op zijn gezicht. “Ieder product vertelt een stuk geschiedenis”, gaat hij enthousiast verder. Als liefhebbende verzamelaar staat zijn huis dan ook vol met oude spullen.

Ook André van der Raad van Dorpsbelangen Leens (en tevens liefhebber van antiek) die deze Kunstschatten organiseerde is blij. “Er zijn veel mensen op afgekomen, ook mensen die ik anders niet zie”, vertelt hij. “We hadden voor de zekerheid ook Bingo meegenomen, maar ik denk niet dat we daar aan toe komen”. En inderdaad, er blijven maar mensen binnenkomen. Iedereen heeft wel iets bij zich. Keurig afgestoft en vol trots wordt het voor of naast hen uitgestald. “Voorzichtig hoor”, zegt een mevrouw die een groot schilderij neerzet. De heer van der Heiden is er ook, samen met zijn vrouw. Zij hebben een paar voazen, un biebel en un teugeltje meegenomen. Verkopen doet hij het niet, ongeacht wat het waard is. “Het blieft van ons”, zegt hij.

Op de achtergrond speelt Kees Overdevest oude liedjes op een accordeon die zo te zien ook al heel wat jaartjes mee gaat. “Het moet natuurlijk wel in het thema passen” zegt hij. Als hij is uitgespeeld (en zijn buurman ophoudt met zingen) neemt Erik Boerema het woord weer en vertelt hij eerst iets over zichzelf. Want iedereen is natuurlijk wel benieuwd: hoe word je een taxateur? In het kort: het is er met de paplepel ingoten. Vader was een liefhebber en ook hij werd een liefhebber. En nu is ook zijn vrouw een liefhebber geworden. “Waar je mee omgaat daar word je mee besmet”, lacht Erik Boerema.

Het eerste beeld dat getaxeerd wordt, is een oud Maria-beeld. Erik Boerema had al direct gespot uit welk jaar het kwam, welk materiaal gebruikt is (volgens hem te zien aan de beschadigingen) en weet er nog veel meer over te vertellen. Maar, de brandende vraag is: hoeveel is het waard? Erik Boerema schat dit beeld tussen de € 100 tot € 135. Voorzichtig wordt het beeld weer teruggegeven aan de eigenaresse die blij verrast is. Vervolgens gaat Erik Boerema de hele tafel rond om alle spullen te taxeren.

Ondertussen kunnen de gasten zich te goed doen aan koffie, thee en bier dat (ook) verkocht wordt in de partytent. En natuurlijk ontbrak het advocaatje met slagroom niet. Voor de liefhebbers waren er zelfs gebakjes. Waarschijnlijk één van de weinige producten in de partytent die niet oud waren, maar dagvers. Waarschijnlijk geen honderd euro waard, maar wel erg lekker.

Op 27 oktober vindt er een opname van het TV Programma “Kunstschatten” van RTV Noord plaats in Verhildersum in Leens.

Leens OG Kunst en Kitch-3

Leens OG Kunst en Kitch-4