Aftrap Achtkarspelen 675 jaar op historische locatie

0
83
GERKESKLOOSTER - 8k 675 jaar

GERKESKLOOSTER – In de voormalige klooster van Gerkesklooster, tegenwoordig de Hervormde kerk, gaf burgemeester Gerben Gerbrandy van Achtkarspelen zaterdag de aftrap van ‘Achtkarspelen 675 jaar – Octo Parrochiae’. De hele maand oktober staat in het teken van het 675-jarige bestaan van de gemeente Achtkarspelen. Wegens Open Monumentendag werd ervoor gekozen de aftrap van deze maand alvast in september te doen. Door dichter Ate Grypstra werd een gedicht voorgedragen die hij schreef over de geschiedenis van Achtkarspelen en zijn wens voor de gemeente in de toekomst. Buiten hees burgemeester Gerbrandy een vlag, speciaal gemaakt voor de oktobermaand, in top, waarna de Christelijk Jeugdbrassband Projunior het Achtkarspelenlied ten gehore bracht. Dit lied zal in de maand oktober vaker klinken bij één van de vele activiteiten. Na afloop van de opening zouden de aanwezigen in het kader van de Open Monumentendag per fiets een aantal monumenten in de gemeente bezoeken, maar wegens het weer werd ervoor gekozen om toch per auto deze monumenten langs te gaan. Na afloop werd in de Hervormde kerk in Gerkesklooster nog een bierproeverij gehouden met medewerking van de Koperen Tsjettel. Kijk voor het volledige programma van Achtkarspelen 675 jaar op de website www.achtkarspelen.nl/675jaar. De maand oktober wordt afgesloten met een historische markt in het gemeentehuis in Buitenpost op zaterdag 26 oktober.