Bauke Mollema stunt met ritzege in Vuelta

0
1410
bauke Mollema vuelta 2013

“Het ging precies zoals ik in mijn hoofd had”

SPANJE – De Vuelta zit er op en de Engelsman Chris Horner uit het team RadioShack schreef deze Ronde van Spanje die op 24 augustus begon op zijn naam. Bauke Mollema blikt er met een tevreden gevoel op terug. Hij speelde geen rol in het klassement en eindigde als 52e op bijna twee uren van de winnaar, maar wist wel één keer de dagzege binnen te halen. En toonde aan dit seizoen weer verder te zijn doorgegroeid. De potentie die hem door de kenners wordt toegedicht, begint zich steeds meer te ontvouwen. Al blijft de kopman van Belkin zoals we gewend zijn nuchter. “Een dagzege is hartstikke mooi, ik ben zeker gegroeid het afgelopen jaar, maar wil ik ooit kans maken een grote ronde op mijn naam te schrijven dan zal ik nog een stuk harder moeten gaan rijden. Ik ben nog jong en de rek is er nog niet uit.” En dan glimlachend: “Ik heb dus nog altijd goede hoop.”

In Spanje kreeg deze hoop gestalte middels een zwaarbevochten dagzege: een groot succes in een zeer zware ronde. "Ik denk dat dit nog zwaarder was dan de Tour de France. Ik had al snel door dat ik geen rol zou spelen in het klassement en die knop kon ik redelijk gemakkelijk omzetten. Daarna werd plan B uit de kast gehaald, een scenario waar ik natuurlijk van te voren al rekening mee had gehouden en dat was een dagzege. Dat dit dan ook echt lukt geeft een erg fijn gevoel, helemaal wanneer ik me realiseer dat dit mijn eerste echt grote overwinning is. In ieder geval een zege in een grote ronde."

Het is inmiddels vier jaren geleden dat er voor het laatst een landgenoot een ritzege behaalde in de Ronde van Spanje en dat was Lars Boom. Slechts Pieter Weening wist vervolgens nog een keer een grote (dag)overwinning te boeken, te weten in de Giro twee jaren geleden. Een erg schamele score die nodig eens moest worden opgepoetst. In Burgos, tijdens de zeventiende etappe verraste oud-Zuidhorner Mollema vriend en vijand door 800 meter voor de finish weg te demarreren uit een select groepje met onder andere Boasson Hagen, Richeze, Farrar en Cancellara. De mannen keken elkaar net even iets te lang aan en weg was de nummer zes van de Tour de France. "Eigenlijk ging het scenario precies zoals ik had gehoopt en waar ik de hele rit al een beetje over na zat te denken. De klim op 8 kilometer voor de finish zou het peloton flink uitdunnen. De benen waren uitstekend, ik kon het opbrengen om de laatste kilometer vreselijk af te zien, en het besef dat ik er zo vlak bij was en dat dit mijn kans was, gaf me de kracht die ik nodig had. Wat een supergevoel!"

Mollema kan even bijkomen. Op 22 september start het WK wielrennen in Toscane. "Ik ben niet iedere dag tot het uiterste gegaan, maar heb vooral met beleid gereden. Mijn reserves heb ik dan ook heel bewust niet aangesproken en wat dat betreft reis ik met een goed gevoel af naar Toscane. We zullen zien of we daar weer voor een stuntje kunnen zorgen.’