Doezumers wandelen ruim 21.000 euro voor KiKa bij elkaar

0
151
Doezum Kika Wandelaars-3

DOEZUM – Afgelopen week liep een aantal inwoners van Doezum de Hanneke Maaiers route om geld in te zamelen voor KiKa. Op initiatief van dorpsbewoner Henk Zwier zijn er groepen gevormd, die elk een etappe liepen van ongeveer dertig kilometer. In totaal liepen ze gezamenlijk 168 kilometer, van het Duitse Neuherde tot Lemmer. Daar werd zaterdag gefinished, waarna het snel terug was naar Doezum voor de einduitslag. Ruim 21.000 euro werd er binnengehaald; een resultaat om meer dan trots op te zijn.

De wandelaars hebben er een hele tocht op zitten. Dinsdagochtend 6.15 uur vertrok een busje met de eerste groep wandelaars naar Neuherde voor de eerste etappe. “Best een zware dag”, aldus Zwier, “maar, we zijn doorzetters, hè.” De route voerde over dijkjes, heide, zandpaden en langs waterschapssloten bij akkerbouwers en veetelers over het land. De laatste acht kilometer moest het gezelschap afleggen over een pad waar vroeger de stoomtrein had gereden. Tegen vijf uur werd de finish in Gasselternijveen bereikt.

Voor de tweede etappe vertrok de ploeg van Harm Pops uit Grootegast. In Gasselternijveen is het even zoeken naar het oude Hannekemaaierspad. Sommige stukken zijn niet onderhouden en daardoor lastig te vinden. Het wisselvallige weer zorgt ervoor dat de wandelaars optimistisch broekspijpen afritsen en warme kleding uittrekken om even later weer te moeten schuilen voor een dikke bui. De route voert onder andere over het prachtige natuurgebied Balloërveld langs oude grafheuvels en een herder met een grazende schaapskudde.

De derde etappe wacht een moeilijke start in Vries. De wandelaars van deze groep hebben grote moeite de goede weg te vinden. Tegen half tien lijken ze op het goede spoor te zitten en om 11 uur is de eerste pitstop in Westervelde. “Het is echt een oude route”, aldus Gerda Hospers. “Die Hanneke Maaiers hadden geen geasfalteerde wegen. Wij lopen op onverharde wegen, schouwpaden, landwegen, weilanden, heidevelden, greppels en asfaltwegen. Hoe ze de weg vroeger konden vinden blijft voor ons een raadsel. Wij blijven maar aan het zoeken.” Via Bakkeveen maken de wandelaars zich op voor de zware laatste loodjes, door het oude Bos en door een diepe sloot. Tevreden worden de 34 kilometer van deze etappe afgerond.

Van Wijnjewoude naar Oranjewoude, dat wachtte de wandelaars van de vierde etappe. “Het is reusachtig verlopen”, aldus Zwier. “We hadden er prachtig mooi weer bij. En de stemming zat er bij alle stops goed in bij de wandelaars.” Zelf liep Zwier niet mee, maar was wel aanwezig bij de tussenstops die de negen wandelaars maakten. Helaas viel één van de wandelaars al uit bij de start, maar dat mocht de pret niet drukken. Deze eerste dag Friesland in, was er eentje om in te lijsten.

En dan volgt de allerlaatste dag. Op zaterdag loopt een allerlaatste groep van tien wandelaars van Oranjewoude naar Lemmer. Het wandelen zelf is bijna bijzaak, alle betrokkenen kijken natuurlijk uit naar dát moment, dat ze weer terug in Doezum zijn en de opbrengst bekend wordt gemaakt. Als de laatste kilometers erop zitten, worden de lopers snel teruggereden. Met Henk voorop in een open auto en met de KiKa-vlag in de hand, welke telkens de pitstops gemarkeerd had, liep deze laatste groep wandelaars samen met de Band zonder Beatrix het dorp in. Op naar De Steven waar iedereen blij was dat het erop zat. Nóg blijer waren ze met de opbrengst. Ruim 20.000 euro maakte Zwier samen met oud-weerman Jaap Nienhuis bekend. De eerste etappe leverde 2.040 euro op, de tweede 2.100,52 euro, de derde 2.790,07, de vierde 220 euro en de vijfde, “de klapper”, 9.310,90. De Remmelt Booy Basisschool haalde ook nog eens 3.735,33 euro op. Samen met nog wat losse donaties staat de teller uiteindelijk op dik 21.000 euro. Zwier is dan ook een tevreden man. “Ik heb er een heel goed gevoel over. We zijn zelfs over het streefbedrag gegaan!” Hij werd terecht nog in het zonnetje gezet. Een prachtige oorkonde voor ‘een goede organisator met reuze inzet’ prijkt inmiddels aan zijn muur. “Een heel mooi aandenken.”

 

Doezum Kika Wandelaars-2