FC Grootegast ontembaar in ongelijke derby: 7-0

0
177
Grootegast voetbal Opende-2

Ellende niet te overzien bij Opende na twee zware nederlagen

GROOTEGAST/DOEZUM – Zelden was er zo’n groot kwaliteitsverschil in de streekderby Grootegast-Opende als zaterdagmiddag. De groen-witten denderden met 7-0 over de Peendermantsjes. Dubbele cijfers waren zeker mogelijk geweest. Wanneer Grootegast iedere week het mentaal kan opbrengen is het de te kloppen ploeg in de vierde klasse. Het ware gezicht van Opende kon nog niet getoond worden, daarvoor was het krachtsverschil in de eerste twee duels te groot.

Eén van de vele spandoeken achter het doel sprak boekdelen. ‘Grootegast zonder ellende langs Opende’. De ellende voor Opende is voorlopig niet te overzien na twee zware nederlagen. Met de doelcijfers 0 voor en 13 tegen moet het seizoen eigenlijk nog beginnen. Nieuwe trainer Wietse van der Veen vreesde de eerste twee wedstrijden al tegen twee kandidaten voor de titel, maar zo erg had hij het ook niet verwacht. Het publiek keek uit naar de na jaren weer teruggekeerde gemeentelijke derby. FC Grootegast kijkt niet graag terug op de derby in het seizoen 2007/2008, waarin Grootegast niet alleen met 4-2 verloor in Opende, maar door dit resultaat ook degradeerde naar de vijfde klasse. Het huidige Grootegast is andere koek. Het begin van de ‘kraker van het Westerkwartier’ was verrassend. Plotseling zag de verdediging van Grootegast in de eerste minuut Hendrik de Zwart opduiken in het strafschopgebied. De terugkeer van de wreker, die zijn voetbalschoenen aan de wilgen had gehangen, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. En dat gold ook voor Klaas Graansma die ook de stoute schoenen weer aan heeft getrokken (al werd hij in de rust alweer gewisseld). Het mocht allemaal niet baten. Na een allereerste Peender dreiging en vervolgens een tirade van Grootegast-trainer Marcel Poll werden de gasten onder de voet gelopen door een wel zeer ontketend Grootegast. Of het te maken had met het bier dat spelers in het vooruitzicht werd gesteld (getuige één van de spandoeken) of had de ploeg leeuwenvlees gegeten? Grootegast verpulverde de prooi met huid en haar. In de beginfase kwam Opende nog goed weg door een poeier van Rick Buma onderkant lat en een schuiver van Arjan Veenstra die de paal teisterde, maar vervolgens moest doelman Eppie Pijpker (vorige week stond Berend van der Woude tussen de palen; trainer Wietse van der Veen test de keepers uit) vissen. Uitgerekend de man uit vorm, Rick Buma, ging op de linkerflank aan voor een solo, denderde dwars door de defensie en haalde verwoestend uit: 1-0. Opende, dat probeerde openingen te forceren door middel van steekpassjes, reageerde op het technisch superieure spel van de gastheren met een eerste harde overtreding. Een tweede soloactie kwam op naam van Arjan Veenstra die eveneens met scherp schoot: 2-0. En dat was één van de grote kwaliteitsverschillen, het afmaken. Een doorkopbal bracht Hendrik de Zwart in scoringskans, maar de spits kwam niet voorbij doelman Erwin Mensink. Al met al een spetterende derby, in hoog tempo gespeeld. Na een half uur was het al 3-0, via een vrije trap van Bert Beute, die onderweg werd aangeraakt. Poll, die niet altijd tevreden was over de verrichtingen van zijn elf, ging er nu eens rustig voor zitten. Opende kreeg geen moment de gelegenheid om in de wedstrijd te komen. Al had het voorin ook geen greintje geluk bij een zeldzame tegenstoot. Bij weer een steekpass werd de Grootegast-verdediging even te kijk gezet, een doelpunt was in de maak, maar scheidsrechter Baar floot de aanval af. En bij een lobpoging van Rick van der Veen bleek Mensink net lang genoeg. In de rust was de conclusie van Wietse van der Veen duidelijk: "Grootegast heeft meer kwaliteit. Wij krijgen twee kansen, die er niet ingaan en zij maken ze wel". In de tweede helft zette Opende Wilmer Ypenga als laatste troef in. Ypenga was zeker een versterking voorin en kreeg meteen een doelrijpe kans. De lange invaller drong door de achterhoede en had nog één man voor zich, die hij niet wist te passeren. Intussen liep Grootegast verder weg. Tim Veenstra, dit keer de man uit vorm, ging alleen op de keeper af, bediende Bennie Kits, die de keeper uitkapte: 4-0. Veenstra, die veel kansen miste, werd uit zijn lijden verlost, ten faveure van Rick van Dellen, nog eentje uit de blik van goalgetters. Van Dellen had een loepzuivere hattrick op zijn schoen, maar bleef op twee doelpunten steken (in plaats van zelf schieten legde hij af, waar niet uit gescoord werd). Maar met name de 5-0 was een juweeltje. Arjan Veenstra voerde een nummertje op bij de achterlijn en gaf de pass op maat op Van Dellen. Het publiek, ondanks het druilerige weer tweehonderd man sterk, kwam zeker aan zijn trekken. Ite Hoolsema, over het geheel niet echt op dreef, bracht de toeschouwers in vervoering. Na een ‘één-tweetje’ met Buma mikte Hoolsema met een rake volley net over. De FC verslapte geen moment; er was geen kruit tegen gewassen. Opende gaf na rust wel volop strijd, probeerde aan te vallen, maar de eindpass was vaak te hard. Achterin werd het steeds slordiger. Balverlies leidde een golf van nieuwe tegenaanvallen op. Nummer zeven kon niet uitblijven. Na een weergaloos subtiel steekpassje van Hoolsema was het wederom Buma die trefzeker was en laag en onhoudbaar inschoot. Aansluitend een voorzet van de zijkant, maar met een fraaie save voorkwam Pijpker verder onheil. Grootegast kon er geen genoeg van krijgen en met een prachtige duik was Johan Beute op weg naar 8-0. Dit doelpunt bleef uit en het werden geen dubbele cijfers, maar de 7-0 was al erg genoeg voor Opende, dat mentaal een gigantische opdoffer heeft gekregen. En Grootegast? De groenen waren al favoriet voor de titel en hebben die rol voorlopig waargemaakt.

GROOTEGAST-OPENDE 7-0 (3-0); Scoreverloop: 10. Rick Buma 1-0, 20. Arjan Veenstra 2-0, 34. Bert Beute 3-0, 65. Bennie Kits 4-0, 70. Rick van Dellen 5-0, 75. Rick van Dellen 6-0, 80. Rick Buma 7-0; Scheidsrechter: T.T. Baar; Gele kaart: Jan Haan (Grootegast), Johan van der Haest (Opende); Toeschouwers: 200

OPSTELLINGEN

GROOTEGAST: Erwin Mensink, Roelof Brouwer, Stefan Krijthe, Jan Haan, Bert Beute, Ite Hoolsema, Bennie Kits (70. Johan Beute), Chris Smedes, Tim Veenstra (65. Rick van Dellen), Arjan Veenstra, Rick Buma

OPENDE: Eppie Pijpker, Stefan van der Veen, Patrick van der Molen, Wietse Eringa, Johan van der Haest (75. Ietsen Helder), Wijnand Willemsen (75. Henry van der Wal), Rick van der Veen, Klaas Graansma (45. Wilmer Ypenga), Henk Veenstra, Lowie Hartjes, Hendrik de Zwart

STER VAN HET VELD: RICK BUMA (GROOTEGAST). De linkerspits was de laatste tijd uit vorm en was vandaag weer helemaal terug. Buma is een prototype buitenspeler, die makkelijk passeert en een hard schot in de benen heeft. Bovendien is hij snel en bracht Grootegast vandaag op gang.