FNV Bouw wil actie zien in Achtkarspelen

0
83

BUITENPOST – FNV Bouw wil in de gemeente Achtkarspelen actie zien om de bouw uit het slop te trekken. Om dat voor elkaar te krijgen bood de organisatie afgelopen week een stappenplan aan tijdens de gemeenteraadsvergadering. Volgens de 450 leden van de vereniging wordt het tijd dat er actie komt, om onder meer een nog grotere jeugdwerkloosheid te voorkomen.

“We maken ons zorgen over de hoge werkloosheid en de stagnerende bouw in Achtkarspelen,” zei voorzitter Joop de Haan. “Ook als het gaat om de jeugdwerkloosheid; daarmee scoren we het hoogst van alle Friese gemeenten.” Volgens de voorman moet er subsidie komen om jongeren aan het werk te zetten in de bouw. Gedurende twee jaar kunnen ze dan ervaring opdoen om zich zo klaar te maken voor een echte baan. “Die mensen moeten niet thuis zitten, maar ze moeten aan het werk.”

Daarnaast wees De Haan erop dat veel jongeren geen woning kunnen vinden. Vaak omdat ze te duur zijn of omdat de bank hun geen hypotheek wil geven. Hij riep daarom op om te investeren in goedkope huurwoningen. Ook op andere punten wil de organisatie graag de samenwerking met de gemeente aangaan.

Burgemeester Gerben Gerbrandy (FNP) was blij met het rapport. “Wij zullen het serieus gaan bekijken,” zei hij de mensen toe. Wel vertelde hij daarbij dat de gemeenteraad momenteel al zes projecten heeft lopen om meer werkgelegenheid te genereren.