Hoog gasverbruik woningen SWA probleem in heel Achtkarspelen

0
381

Vele klachten na verschijning vorig artikel

BUITENPOST/ACHTKARSPELEN – Twee weken geleden bracht De Streekkrant het verhaal van vier gezinnen uit Twijzel, die al jarenlang een erg hoge gasrekening hebben. Een gasrekening, die soms wel driemaal zo hoog is als het gemiddelde voor het type huis waar zij in wonen. Op het artikel werd meerdere malen gereageerd. Binnen enkele dagen zat de mailbox vol met mensen die dezelfde problemen hadden. Bij het melden zouden ook zij geïntimideerd worden.

Het meest opvallende verhaal was dat van mevrouw Meershoek uit Drogeham. Zij verstookte rond 2009 in anderhalf jaar tijd voor 11.908 kuub aan gas, terwijl het gemiddelde voor haar type woning volgens het Nibud 1590 kuub per jaar moet zijn. De reden: ze had een jaar lang de kachel op 22 graden voor haar zieke man. Het zorgde voor een bijzonder hoge rekening, waar zij vandaag de dag nog steeds last van heeft. “Ik heb ’s nachts de kachel op 14 graden, overdag komt hij niet hoger dan 17 graden,” vertelt ze. Nog steeds betaalt ze iedere maand zo’n 150 euro aan haar energiemaatschappij. “Ik heb altijd een trui aan en op de bank zit in met een deken om,” zegt de vrouw die de 70 ruim gepasseerd is.

Een aantal meter verderop staat het huis van Margryt van Lune. Ze woont inmiddels alweer tien jaar in de woning met haar man en drie opgroeiende kinderen. “We betalen iedere maand zo’n 180 euro voor het gas. We hebben wel eens aangeboden om er dan zelf maar iets aan te gaan doen. Dan komt er iemand langs die het wel een goed plan vindt, maar vervolgens zegt de opzichter dat het te duur is en gebeurt er helemaal niks. We hebben het altijd koud, dat is toch absurd? Ik ben ieder jaar als de dood voor de gasafrekening. Dat is iedereen hier op de buurt.”

Een bijkomend probleem is de vele schimmel in het huis, die op de slaapkamers duidelijk te zien is. Ook laat het behang los. “Beneden hadden we het ook, maar daar zijn we drie weken geleden aan het klussen geweest. Ik mag graag sausen, maar dit moet niet de bedoeling zijn.” Verhuizen zou ze wel willen, maar ze zegt dat het financieel niet mogelijk is. “Voor een andere huurwoning verdienen we te veel en voor een koopwoning juist te weinig. De situatie is gewoon heel vervelend. We hebben ook problemen met het riool. Als het hier hard geregend heeft, heb je meteen die stank erbij. Het is verschrikkelijk. Je kan dan bijna niet in huis zijn.”

In Twijzelerheide is het ook koud in de woning van Gretha Sijtsma. Zij is minder negatief over de woningbouwvereniging, maar zet wel vraagtekens bij de gang van sommige zaken. “De mensen van SWA zijn heel aardig, maar een echte oplossing komt er niet. Het lijkt altijd alsof ze er zo goedkoop mogelijk van af willen komen.” De alleenstaande moeder woont inmiddels alweer vijf jaar met haar zoon Reinier in het huis. “Het is hier altijd koud. Ik heb een uitkering, dus ik kan de kachel niet de hele dag op 25 graden zetten. ’s Ochtends gaat hij zo laat mogelijk aan en ’s avonds zo vroeg mogelijk weer uit. Ik wil hier wel weg, maar waar moet ik dan heen? Het meest vervelende vind ik het als er visite komt. Dan moet de kachel wel aan, want die laat je niet in de kou zitten.”

Enkele jaren geleden kreeg Sijtsma een nieuwe ketel. Het was het gevolg van het tweemaal afgaan van een zelf opgehangen koolmonoxidemelder. “Toen de melder de eerste keer was afgegaan hebben we direct SWA gebeld. De installateur die op bezoek kwam, kon niks vinden. Vier dagen later piepte hij weer. Toen kregen we direct een nieuwe ketel. Toen is ook het gasverbruik iets naar beneden gegaan.”

Bij de familie Bruining veranderde het gasverbruik aanzienlijk toen zij enkele jaren geleden overstapten van een gaskachel naar CV. Henk Bruining vertelt: “We hadden het hier altijd lekker warm, maar sinds de CV hier zit is het altijd koud. Zetten we de kachel op 21 graden, dan wordt het maar 19 graden. Ondertussen verstoken we wel veel gas. Per jaar zo’n 2200 kuub.” Zijn vrouw vertelt spijt te hebben van de overstap. “We zijn ook nog eens € 25,- per maand extra gaan betalen voor die ketel,” zegt ze.

Wat de mensen het meest tegen de borst stoot is de toon bij SWA als zij zich melden. Van Lune: “Je mag je verhaal doen en dat is het dan. Het mag allemaal niks kosten.” Datzelfde vertellen meer mensen die zich via de mail melden. “Wij hebben de SWA in de afgelopen jaren helaas leren kennen als een onfatsoenlijke organisatie, die geen middelen schuwt om zijn doel te bereiken,” schrijft de familie Bruinsma uit Kootstertille. Voor velen is het een reden om met nieuwe problemen niet weer naar de organisatie te gaan. Bang om uiteindelijk uit huis gezet te worden door de mensen van SWA.