Macht van de regen overschaduwt pracht monumenten niet

0
1739
Zuidhorn Hanckemaheerd Diner-3

ZUIDHORN/DOEZUM/ULRUM – Afgelopen zaterdag was het Open Monumentendag. Zowel in de gemeente Grootegast, Zuidhorn als De Marne werd er weer enthousiast deelgenomen aan dit jaarlijks terugkerend evenement. Het thema was dit jaar ‘macht en pracht’. Hoewel het weer niet bepaald meezat, kan er toch teruggeblikt worden op een geslaagde dag.

“Alles overziende, ondanks minder goed weer, een geslaagde Open Monumentendag”, zo sluit wethouder Jan Oomkes van Zuidhorn afgelopen zaterdag de dag op Twitter af. Hij opende de Open Monumentendag in zijn gemeente ’s ochtends bij de Hanckemaborg, met hulp van één van de oude bewoners. ’s Avonds was hij nogmaals aanwezig op de plek waar vroeger deze borg in al zijn ‘Macht en Pracht’ stond te prijken, om aan te schuiven met vele dorpsbewoners bij het speciale beleef-diner. Tussen een smakelijk vijfgangen diner door, samengesteld uit oorspronkelijke menu’s en kookboeken van Groninger borgen, werden de deelnemers meegenomen naar de tijd van de Hanckemaborg.

Ook in Grootegast werd er enthousiast deelgenomen aan de Open Monumentendag. Juist deze dag is uitgezocht om te werken aan de grafmonumenten in Doezum. Daarmee gaat een grote wens van de kerkelijke gemeente in vervulling. Ook gedeputeerde Staghouwers en burgemeester Dijkstra staken net als vele vrijwilligers de handen uit de mouwen. Naast het herstel van de graven, zal er de komende tijd ook gewerkt worden met het opknappen van het hele terrein. Dit monument zal zeer binnenkort weer in al zijn pracht stralen.

In de gemeente De Marne werden net als vorig jaar twee fietsroutes uitgestippeld langs ongeveer dertig deelnemers. De regen deed het aantal deelnemers helaas geen goed, maar het enthousiasme werd in het geheel niet getemperd. Bezoekers werden hartelijk ontvangen in onder andere het Visserijmuseum in Zoutkamp of natuurlijk de Borg Verhildersum in Leens. In de Hervormde Kerk te Ulrum kon men rustig rondkijken of juist informatie krijgen van de aanwezige vrijwilligers. De zerken op de kleine begraafplaats werden door vrijwilligers opgeknapt en waren ondanks het natte weer, ook de moeite van het bekijken waard.

 

Zuidhorn opening openmonumentendag-2

Doezum Open Monumentendag_-4

Ulrum open monumentendag Marne-2