Nu weekend eens wél droog?

0
88

We hebben inmiddels afscheid genomen van de zomer en langzaamaan nadert het winterseizoen. Volgende maand gaan de kunstijsbanen alweer open. Sommige mensen vinden dat de tijd veel te snel gaat, anderen, vooral schaats- en ijsliefhebbers kan het niet snel genoeg gaan. Eén ding staat vast. De natuur en haar natuurlijke seizoenen trekken zich niets aan van de verschillende wensen en we zullen eerst de herfst ontmoeten. Deze is inmiddels gearriveerd en we hebben dan ook te maken met een koele en wisselvallige week. Maar er is licht aan het einde van het tunnel. Viel het de afgelopen maanden juist in de weekenden vaak tegen, nu lijkt het juist dan op te knappen. Zover is het echter nog niet. Kijken we even over de grenzen dan zien we dat de winter al invalt in de Alpen. De vorstgrens daalt daar vandaag en morgen tot onder de 2000 meter en langs de zuidkanten gaat sneeuw vallen! Het is maar een tijdelijke zaak, maar toch. Het maakt ons duidelijk: we komen later in het seizoen en er is geen ontsnappen aan. Dan is ook nog het Orkaanseizoen weer begonnen en zien we op de Atlantische oceaan de tropische storm Humberto liggen die donderdag wellicht nog uitgroeit tot een categorie orkaan. Hij trekt naar het noorden en zou de verbetering komend weekend nog kunnen verstoren. Daar ga ik voorlopig niet vanuit.

De verwachting: Morgen ligt een depressie boven de Oostzee. Vanuit de achterkamer van dit lagedruksysteem wordt nog altijd onstabiele lucht aangevoerd. Naast af en toe zon komt het opnieuw tot enkele buien. Gaandeweg de dag leeft de buiigheid op. Het wordt 15 graden bij een matige tot vrij krachtige wind uit het westen tot noordwesten.

Donderdag liggen we tussen een tweetal storingen in. Aanvankelijk valt er nog een bui, vanuit het westen neemt een ruggetje van hogedruk de honneurs vervolgens waar. Het blijft dan een tijd lang droog met een af en toe doorbrekende zon. In de loop van de middag arriveert een volgende storing vanaf de Noordzee en trekt een regengebied Zeeland binnen die zich vervolgens over het land uitbreid en later in de avond zal bereiken. De wind draait van het westen naar het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig, 3 tot 5 Bft, bij zee krachtig windkracht 6.

Vrijdag trekt een frontensysteem over ons land. Het is bewolkt en van tijd tot tijd valt er (lichte) regen. Het wordt 16 graden bij een matige tot vrij krachtige wind uit het westen. In het weekend komt een weersverandering/verbetering tot stand. Een hogedrukgebied trekt vanaf de oceaan via de Noordzee en ons land naar het Alpengebied. Zaterdag valt er misschien in het noorden en oosten ‘s ochtends nog een buitje, verder is het droog en breekt de zon geregeld door. Zondag is het in het hele land droog met geregeld zon al kan de dag wel met mist of bewolking beginnen. Het kwik loopt op naar 17 graden op zaterdag en tegen de 20 op zondag. Dan begint het toch echt op nazomer te lijken!