Ron Veldink

0
190
DSK_STRK-p11.pdf - Adobe Acrobat Pro

“Binnen 24 uur stond ik ineens weer op Schiphol”, zegt Ron Veldink (47 jaar) nog een beetje verbaasd van de abrupte verandering. Voor Care4Kenya beklom de docent en fysiotherapeut uit Hornhuizen samen met zijn collega’s de 5.894 meter hoge vulkaan Kilimanjaro in Tanzania. In het kader van het 215 jarig jubileum van de Hanze Hogeschool werden er diverse activiteiten georganiseerd om geld te verzamelen voor Care4Kenya. De beklimming van de Kilimanjaro was er één van. Ron is een liefhebber van klimmen en heeft dan ook veel klimervaring, maar nog nooit in het ‘hooggebergte vanaf 4.500 meter. Dat leek hem een mooie uitdaging. Na een intensieve voorbereiding met zware trainingen vertrokken Ron en nog 24 collega’s naar Tanzania waar de groep zich verder uitbreidde tot wel 125 mensen: porters (dragers), gidsen, koks, etc gingen allemaal mee om de 25 klimmers te begeleiden tijdens deze zware beproeving. Afrikaanse begeleiders zorgden voor flink wat afwisseling door muziek en zang aan het einde van de dag. Veel tijd om van de omgeving te genieten was er niet, want de planning was strak: eerst beklommen ze Mount Meru (5.895m) in vier dagen, waarna ze één wisseldag hadden om vervolgens de dag erop de Kilimanjaro te beklimmen in zes dagen. “Het enige dat ik gezien heb van Tanzania is wat ik vanuit het busraampje kon zien en natuurlijk wat we onderweg tegenkwamen: buffels, zebra’s, antilopes, giraffes, veel apen, en één olifant.” En de gletsjers bovenaan de top van de Kilimanjaro die wel 30 tot 60 meter dik waren, zal Ron niet meer vergeten. Ondertussen is Ron weer terug op de Noord-Groningse bodem bij zijn gezin en heeft hij alweer voorzichtige plannen voor een volgende beklimming. Gezamenlijk hebben de klimmers rond de 35.000 euro verzameld voor Care4Kenya.