SWA wil alle problemen oplossen

0
1495

Gedupeerden krijgen binnen een week bericht

BUITENPOST – Woningcorporatie SWA wil proberen alle gemelde klachten zo snel mogelijk op te lossen. Dat hebben directeur Riekele Heida en Manager Technische Dienst Domien van der Werf afgelopen zaterdag gezegd tijdens een gesprek op het kantoor van SWA in Buitenpost. De beide heren zeggen niet op de hoogte te zijn geweest van alle problemen die gemeld zijn, maar willen ze nu gaan onderzoeken.

Van der Werf legt uit hoe de problemen volgens hem ontstaan zijn. “Als mensen zich na de eerste melding niet meer melden, gaan wij ervan uit dat de problemen opgelost zijn. Dat is nu misschien niet het geval.” Graag wil hij bij de mensen thuis langsgaan om de gehele installatie opnieuw te bekijken. “Daar komen we de gekste dingen bij tegen. Soms blijkt dat vorige bewoners met een sleutel de kachel half dicht gedraaid hebben, waardoor hij niet meer goed werkt.”

Volgens directeur Heida is er een inspanningsverplichting voor zijn organisatie. Van der Werf vult hem aan: “De wil is er, maar ik moet ook eerlijk zeggen dat het misschien niet altijd gaat lukken.” Daarnaast willen de heren de bewoners van meer advies gaan voorzien. “Ik ken de situatie niet in al deze woningen, maar we kunnen eens gaan kijken naar het stookgedrag. Soms zetten de mensen de kachel ’s nachts helemaal uit, waardoor je ’s ochtends veel meer energie nodig hebt om het huis weer warm te krijgen.”

Voor de vier huishoudens in Twijzel, die twee weken geleden in de krant genoemd werden, heeft de organisatie al concrete ideeën. Heida: “Vanwege het recht op privacy willen we de oplossingen eigenlijk niet via de media communiceren, maar voor meneer Postma staat een nieuwe CV ketel klaar en wat daarbij nodig is.” Bij de andere huishoudens wil de organisatie binnenkort langsgaan om te kijken wat er nog meer mogelijk is. Ook alle vandaag in de krant genoemde huishoudens worden binnen een week door SWA benaderd en ook met hun zal gezocht worden naar een passende oplossing.

Dat mensen zich geïntimideerd voelen door de organisatie doet pijn in het hart, zegt Heida. Volgens hem mag dat nooit de bedoeling zijn geweest. “Gister sprak ik nog tijdens een feestje voor twee jubilarissen. Ook toen benadrukte ik het belang van onze huurders, die onze klanten zijn.” Wel zegt Van der Werf: “Mensen in dit gebied houden van duidelijkheid. Wij zeggen het zoals het is. Dat is niet intimiderend bedoeld.”

Dat er nog 180 vergelijkbare woningen zijn, zoals die in Twijzel staan, bestrijdt Van der Werf. “Er zijn wel meerdere van deze woningen, maar doordat ze veelal net iets anders gebouwd zijn, zijn ze niet helemaal te vergelijken. Ze zijn onderverdeeld in complexen en soms zijn complexen zelfs verdeeld over meerdere dorpen. Het is een technisch ingewikkeld verhaal.”

Wietse Postma laat in een reactie weten blij te zijn met de toezegging, maar wil wel eerst een rapport zien dat aantoont dat hij met de nieuwe ketel kan besparen. Dat zijn oplossing in de krant genoemd wordt, vindt hij geen probleem. Ook de andere gezinnen zijn blij met de toezegging, maar zeggen stuk voor stuk ‘eerst zien, dan geloven’. Over twee maanden kunt u in deze krant lezen of de problemen in de tussentijd zijn opgelost.