Terug in de tijd met ‘De Stenen Man Suite’

0
149
DSK_STRK-p29.pdf - Adobe Acrobat Pro

OPENDE – Geïnspireerd door een tweekoppig beeld van Caspar de Robles dat op de dijk in Harlingen pronkt, ging Frits Boersma, de maker van het ‘Filmverhaal De Stenen Man Suite’ op zoek naar het waarom. “Ik snapte niet waarom een ‘vijand’ uit Spanje zo’n bijzonder beeld op de dijk van Harlingen kreeg”, begint Frits. “Dus ben ik in het levensverhaal van deze ‘stenen man’ gedoken en dat bleek een interessant verhaal te zijn. Een verhaal dat veel sporen heeft achtergelaten in Groningen en Friesland.

Sporen die nog steeds zichtbaar zijn volgens Frits. Niet alleen in namen zoals het Kolonelsbos in Grootegast, maar ook van het Kolonelsdiep – een waterverbinding – die Caspar de Robles heeft laten graven – zijn nog delen zichtbaar. “Ik vond het levensverhaal van de Spaanse vriend én vijand tegelijkertijd zo bijzonder dat ik dat graag met het ‘grote publiek’ wilde delen”. Frits heeft dat vertaald in een Filmverhaal, zoals hij dat zelf noemt. Een nieuw concept volgens hem, waarin beeld, muziek en tekst (verhaal) met elkaar in verbinding komen. “Ik wilde er geen les van maken” gaat Frits, die parttime docent economie is, verder. “De kracht zit ‘m vooral in de combinatie van beeld en muziek. De beelden op zich zeggen misschien in eerste instantie niet zo veel, maar met de muziek erbij ontstaat er een relatie”. Het filmverhaal bestaat uit een aantal episodes die ieder een deel van het levensverhaal vertellen en tussen de stukken door vertelt acteur Jan Arendz – die de rol van Caspar de Robles vertolkt – wat er gebeurt.

Frits studeerde economie in Groningen en begon tijdens zijn studie al met filmen. Na zijn studie verslapte zijn passie voor het filmen. “Maar, toen de digitale camera’s kwamen, werd filmen ineens weer heel toegankelijk”, geeft Frits aan. “En ergens begon het toen weer te kriebelen en heb ik het filmen weer opgepakt en heb ik het meeste mezelf aangeleerd.” Zo heeft Frits een aantal documentaires gemaakt, waarvan eentje gaat over het honderdjarig bestaan van de Volkstuinen, waar hij ook een huisje heeft. “Dat huisje is voor mij een soort van retraiteplek”, glimlacht hij. “Daar ga ik echt heen voor de rust.”

Naast het maken van documentaires en bijzondere filmverhalen is Frits ook een groot liefhebber van schrijven en heeft hij ook al een aantal boeken uitgegeven. Ook over ‘De Stenen Man’ heeft hij een boek geschreven. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, bespeelt Frits ook nog de trompet en treedt hij af en toe met de band op. Dat verklaart dan ook gelijk waarom muziek een belangrijke rol speelt in het filmverhaal.

Ruim drie jaar lang heeft Frits aan dit filmverhaal gewerkt. Hij kijkt tevreden terug op het eerste optreden en wil het graag verder uitbreiden naar Groningen en zelfs nog verder, de grenzen over. “Naar België of Spanje” droomt Frits. “Maar, eerst hier maar eens van genieten”, sluit hij nuchter af. Op 21 september komt dit bijzondere film/muziek/verhaal creatie naar het theater in Opende voor een eenmalig optreden. Kaarten hiervoor zijn te verkrijgen via www.filmverhaal.nl.