Twirre is een unieke combinatie van mindfulness en beweging

0
115
DSK_STRK-p15.pdf - Adobe Acrobat Pro

Een welkom briesje als zucht van verlichting op wat voor manier

LUCASWOLDE – Dans- en bewegingsdocente Ina Manakane-Vegelin en personal coach en mindfulnesstrainer Willem de Vries hebben elkaar gevonden in een samenwerking welke uitmondt in een unieke combinatie van mindfulness en beweging. Onder de naam Twirre zullen zij programma’s aanbieden voor verschillende doelgroepen als kinderen, tieners en volwassenen. De naam Twirre is Fries voor zomerbries en past de twee perfect. Zij staan voor een stukje beweging en een stukje verlichting. Om een ieder te laten zijn wie hij is, goed in zijn vel te laten zitten en een ontspannen gevoel te bieden. Oftewel een zucht van verlichting op wat voor manier dan ook.

“Wij bieden ruimte om te mogen zijn”, steekt Willem van wal, “en om te ontdekken welke talenten je hebt. Mensen zijn tegenwoordig heel veel bezig met wat een ander van ze vindt.” “Oh ja,” vult Ina aan die het in de praktijk ziet als dans- en gymdocente, “zelf bij de kleuters zie je het al. Als een kind te druk is of te dik; er wordt direct over geoordeeld.” De twee denken in de combinatie van hun eigen passies en talenten, anderen te kunnen helpen deze te ontdekken. Het levert een uniek concept op. “Je hebt óf mindfulness óf bewegen en dansen, maar nooit een combinatie van deze twee.” Terwijl dit juist goed samengaat volgens Willem. “Mindfulness is stilstaan bij jezelf, maar dat hoeft niet stilzitten te betekenen. Door de combinatie met beweging wordt er zowel gewerkt aan het lichaamsbewustzijn en het geestelijk bewustzijn, wat sterk met elkaar verbonden is en elkaar versterkt. Eigenlijk gaat het zo veel sneller.”

Iedereen zou baat kunnen hebben bij de cursussen die ze gaan geven. “Mensen die in hun gedachten blijven en veel piekeren of mensen die gewoon ontspanning zoeken. Misschien ook juist iemand die een steuntje in de rug kan gebruiken.” Ina zelf heeft ook behoefte aan momentjes van ‘gewoon even ervaren’. “Je moet ergens je inspiratie uithalen en je kracht weghalen.” Zij denkt ook vooral voor kinderen wat extra’s te kunnen bieden met Twirre. “Hier mogen ze gewoon zijn. Gym- en danslessen draaien vaak om disciplines en routines die geleerd moeten worden. Bij Twirre mag je bewegen vanuit je gevoel. Ze worden bewust van hun lichaam en geest en zijn vrij in hun bewegingen. Het maakt niet uit hoe je beweegt; dat is jouw manier van bewegen.”

Natuur speelt een grote rol bij Twirre, niet voor niets vernoemd naar een natuurverschijnsel. “Het is een grote inspiratiebron, voor ons beiden denk ik”, zegt Willem met een blik op Ina die instemmend knikt. “Dus zal het natuurlijk element altijd aanwezig zijn, zelfs als we in een gymzaal werken. Maar het liefst gaan we naar buiten.” Met een blik op het prachtige landgoed van De Groene Gast in Lucaswolde waar Willem woont en werkt is dat goed te begrijpen. “Zeker voor kinderen is dat heel prettig. Zij staan nog dicht bij de natuur en zien mooi bloemen; béleven die echt. Een worm? Wij hebben al geleerd dat die vies is, zij ontdekken dat zelf.”

Zweverig? Twirre is eigenlijk heel praktisch. “We verliezen het contact met ons voelen, omdat we leven in een wereld waarin denken heel prominent is. Maar wie niet stevig staat, kan zijn kracht niet vinden. Mensen hoeven niet te veranderen. Alles wat goed is aan jezelf, kun je houden. En wat minder is, daar kan je aan werken.”

De lessen zullen worden gehouden in Het Kompas in Lutjegast en gaan binnenkort van start. Instappen is echter op ieder moment mogelijk. Voor kinderen van 4 tot 7 jaar is dat op woensdagmiddag, om de twee weken, van 16.00 tot 17.30 uur. Voor kinderen van 8 tot 12 jaar ook op woensdagmiddag, om de twee weken, van: 16.00 tot 17.30 uur. De lessen voor tieners worden gegeven op maandagavond, om de twee weken, van 19.00 tot 20.30 uur. Voor volwassenen staan de lessen ingepland op maandagavond, om de twee weken, van 20.00 tot 21.30 uur. Voor meer informatie 0594-614771 (Ina) of 06-38128897 (Willem), zie ook www.twirre.net.