Veel leven in het nieuw geopende Marren Markt

0
100
DSK_STRK-p13.pdf - Adobe Acrobat Pro

LEENS – Tijdens de opening van de Marren Markt was het al een drukte van belang en nog steeds komen er vele bezoekers volgens Nynke Kloosterman de bedenker van De Marren Markt in Leens. Begin dit jaar werd het nieuwe winkelcentrum opgeleverd, maar door leegstand werd er gezocht naar een creatieve invulling van dit pand. Die oplossing kwam via Nynke die met het idee van De Marren Markt kwam: een plek waar verschillende kleine winkeliers samenkomen. Het resultaat is een sfeervol ingericht cascopand met vele stands van diverse winkeliers: een weverij, kleding, viltproducten, wolproducten, boeken, sieraden en nog meer creatieve artikelen. Bijna alles op deze markt wordt handgemaakt en volgens Nynke verandert de collectie daardoor ook constant. “Als iets verkocht wordt, wordt er weer iets nieuws gemaakt.”

Door De Marren Markt is er weer verbinding in de winkelstraat van Leens. “Je ziet dat het iets doet met de gemeenschap. Mensen komen elkaar hier tegen en ook zie je op vrijdagavond jongeren die nog even samen wat sieraden kopen, bijvoorbeeld”, gaat Nynke verder. Ook de reacties van bezoekers zijn erg positief. “We hebben zelfs platen gekregen van een bezoeker met een schootmobiel om het pand toegankelijk te maken voor rolstoelen en scootmobiels. Dat geeft volgens Nynke wel de betrokkenheid weer van bewoners.

Ook de winkeliers zijn tevreden met het resultaat. Zo vertelt weefster Annie Gijzel dat ze er al een tijdje over na had zitten denken om een winkel te openen. “Maar in je eentje een pand huren is toch wel erg duur. Door samen te werken creëer je ook meer aanloop. Thuis heb ik een bordje bij de deur staan, maar ik hoor vaak van mensen dat ze toch niet binnen durven te komen. En hier wel. De Ierse Stephanie Fermor die onder andere vilten producten verkoopt, is ook enthousiast. “Ik wou dat ik meer spullen had die ik hier kon uitstallen, zegt ze met een zucht.

Afgelopen weekend was het redelijk druk met bezoekers en Nynke hoopt dan ook dat deze stijgende lijn zich verder voortzet. Aan de inzet en enthousiasme zal het niet liggen, want de creatievelingen zijn ondertussen ook begonnen met het geven van workshops. “Zo was er afgelopen weekend een workshop ‘Bloem-vilten’ en staat er nog een workshop ‘Glashangers maken’ op het programma, dan maken mensen van oud glas in een magnetron zelf juwelen die ze bijvoorbeeld aan een ketting kunnen hangen”, licht Nynke toe.

Gert Jan Vlug, hoofd vastgoedexploitatie van Leyten – eigenaar van het pand – is positief en kijkt al naar andere leegstaande winkelpanden. “Ik ben verrast dat er zoveel animo is” vertelt hij. “We moeten nog zien wat het wordt natuurlijk. Maar, zegt hij glimlachend, “ik heb de kassa horen rinkelen”. Het huurcontract loopt tot 1 oktober en het is afwachten hoe het daarna verder gaat met De Marren Markt. Nynke en de bewoners hopen dat ze er permanent mogen blijven.