week 38

0
125

Zijn wij plattelanders gezonder dan stedelingen, omdat we in een natuurrijke omgeving wonen? Waar minder stress is en de bloeddruk, globaal genomen uiteraard, lager? Oppervlakkig gesteld zou je die vraag volmondig met ‘ja’ kunnen beantwoorden. Onderzoeken wezen dat ook uit. Stress, lawaai en drukte leiden er toe, dat mensen die in een grote stad wonen gemiddeld wat eerder dood gaan dan plattelanders. Dat gaat overigens niet op voor álle steden, in wereldstad New York bijvoorbeeld lopen en fietsen – erkend gezonde bewegingen – de inwoners gemiddeld twee uur per week meer dan hun landgenoten op het platteland, waar door de veel groter af te leggen afstanden de auto vaker wordt gebruikt. Maar laten we ons tot Nederland beperken. Hier woont zo’n 80 procent van de bevolking in een stad. En ziet meer dan een op de drie stadjers het wonen op het ‘heerlijk rustige, groene en dús gezonde platteland’ als hun ultieme droom. Waarbij ze wél de bij een Grote Stad behorende voorzieningen graag dicht bij de hand willen hebben. Maar dát is weer een heel ander verhaal.

Dat idyllische boerderijtje ‘buiten’ kunnen de meeste mensen echter op hun buik schrijven. En heel veel stedelingen beseffen dat diep van binnen best. Realiteit is, dat maar twee procent van hen concreet bezig is, om naar het platteland te verhuizen. En laten we eerlijk zijn, misschien is dat maar goed ook. Zowel voor ons buitengebiedbewoners als voor hen. Want volgens onderzoeken is het romantische beeld dat veel stedelingen van het platteland hebben meer gebaseerd op mooie (TV)plaatjes, op ‘Boer zoekt vrouw’ uitzendingen, dan op de werkelijkheid. En van de stelling, dat wonen op ons platteland (veel) gezonder is dan in de stad, blijft bij nader onderzoek ook niet zo heel veel over. Stedelingen kunnen inderdaad meer aan negatieve tot stress leidende prikkelingen bloot staan dan dorpelingen, maar daar staan toch ook heel veel voordelen tegenover. Zoals dat in steden waar veel mensen dichter op elkaar wonen creatieve ideeën en impulsen zich beter en sneller zouden kunnen verspreiden. Maar ook daar zijn weer zowel positieve als negatieve voorbeelden van te noemen. Is dit dus een aanbeveling om dan maar te blijven zitten waar je zit? Welnee, ik gun iedereen, waar dan ook, een ‘groen en gezond’ leven. Maar zong ene Marco Borsato jaren geleden al niet, dat de mooiste dromen bedrog zijn?

Henk Hendriks