Wethouders fietsen niet tegen maar mét elkaar voor duurzaamheid

0
106
DSK_STRK-p15.pdf - Adobe Acrobat Pro

‘Slim Wonen Westerkwartier’ officieel van start

REGIO – Op de zonnige streekproductenmarkt op Landgoed Nienoord werd afgelopen vrijdag het startschot gegeven voor het project ‘Slim Wonen Westerkwartier’. Met het project willen de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn samen met ondernemers uit de regio duurzame oplossingen in woningen stimuleren. Op de markt staan verschillende kraampjes waar ondernemers uitleg geven over ondermeer zonne-energie en het isoleren van de woning. Wethouder Sjabbo Smedes was namens de gemeente Grootegast aanwezig en opende met collega wethouders het project met een fietsspel. “We fietsen niet tegen elkaar maar met elkaar.”

Door flink door te trappen kon het fietsende gezelschap een lampje laten branden. En dat beeld mooi de gedachte achter het project uit: samenwerken om het Westerkwartier Duurzaam te krijgen. Wethouder Smedes vertelt dat dat ook nodig is. “De gemeente Grootegast heeft best veel oude huizen. Duurzame energie oplossingen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor de portemonnee. Met deze markt kunnen we mensen laten zien wat de mogelijkheden zijn.” De gemeente heeft hierin vooral aan faciliterende rol. Zij brengen de ondernemers met de burgers in contact en zorgen voor het stukje bewustwording.

Op de markt kon een eigen “slimste” idee worden ingediend. Het beste idee voor het project ‘Slim Wonen in het Westerkwartier’wint een I-care premium ter waarde van € 250 ; een superslim systeem om inzicht te krijgen in het eigen energiegebruik. Ook kon iedereen ouder dan twaalf jaar meedoen met het fietsspel. De winnaars gingen naar huis met kaartjes voor FC Groningen. Deze markt is het begin van een reeks activiteiten die de gemeenten gezamenlijk organiseren.