Boer & Natuur neemt eigen kantoor in gebruik

0
157
leek opening boer en natuur

“Ik denk dat we die uitbreidingsmogelijkheden binnen een jaar nodig hebben”

STREEK/LEEK – De agrarische natuurvereniging Boer & Natuur heeft afgelopen donderdag officieel haar eigen kantoor in gebruik genomen. Een welkome en grote stap voor de vereniging, die 15 jaar geleden uit vrijwilligers ontstond en inmiddels met een grote professionalisatie-slag bezig is.

Gezien de ontwikkelingen was een eigen kantoor hoognodig, volgens vice-voorzitter Paul Tameling. “We zijn steeds groter geworden, krijgen steeds meer subsidieaanvragen te verwerken en zijn nu bezig met de gebiedscoöperatie Westerkwartier. We willen graag bereikbaar zijn voor de leden en hebben een professioneel kantoor nodig waar zij terecht kunnen. Daarnaast hebben we veel vergaderingen, waarvoor telkens ruimte moest worden gehuurd en werken we steeds meer met studenten die onderzoek doen voor ons. Die willen graag een plek om te werken en moesten tot nu toe bij iemand thuis zitten.”

Een hele omslag is er gemaakt in die vijftien jaar dus, een professionaliteits-slag waar de vereniging nog altijd druk mee is. “We willen nu een kwaliteitsslag maken en professionaliseren. De leden moeten weten dat er zoveel kennis beschikbaar is bij de vereniging.” Speciaal voor hun is er dan ook iedere dinsdag- en woensdagochtend een inloopochtend, maar ook op afspraak kunnen zij bij het nieuwe zenuwcentrum van de vereniging. Deze locatie biedt ook de mogelijkheden cursussen te geven aan de leden. “Meer dan de helft van onze leden is namelijk geen boer, maar burger. Dus daar willen we graag cursussen voor ontwikkelen.”

Vijftien jaar geleden had nieumand van de oprichters gedacht dat hun vereniging zo’n vlucht zou nemen. “We wilden de leden helpen met het aanvragen van subsidie en af en toe eens een projectje doen”, lacht Tameling. “Vooral de stap naar een gebiedscoöperatie is helemaal nieuw. En daarmee zijn we in dit gebied een koploper in het hele land. En ik denk dat Boer & Natuur in dit project één van de trekkers is. We willen het in het gebied zelf voor het zeggen houden en niet dat er vanuit een kantoor in Den Haag of vanuit het provinciehuis voor ons besloten wordt. De gebiedscoöperatie is een nieuwe manier om geld te trekken en werkgelegenheid hier te houden. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met een landschapsploeg. Eén van de leden is gecertificeerd om houtsingels te zagen en heeft wel tijd over een bepaalde periode van het jaar. In plaats van een aparte ploeg in te huren, zou je veel beter hem kunnen inhuren. Maar goed, daarvoor heb je dan ook weer administratie nodig en dat kan je allemaal niet meer bij iemand thuis doen.”

Oftewel, het kantoor is met blijdschap geopend. “We zitten gevestigd aan het Lorentzpark, naast Otter Diercompleet, en huren daar twee kantoren met twee werkplaatsen en vergaderruimte voor vijftien man”, vertelt Tameling trots. Om er ambitieus aan toe te voegen: “Er zijn ook nog uitbreidingsmogelijkheden. Ja, ik denk dat we die over een jaar wel nodig hebben.”

Het was aan de oprichters van Boer & Natuur om het kantoor officieel te openen. Arnold Vergeer, Wim de Boer, Jan van Miltenburg, Fokke Dijkstra en Jaap Liese overhandigden huidig voorzitter Alex Datema een oud-krantenartikel, geschreven bij de oprichting van de vereniging 15 jaar geleden.