CBS Rehoboth, Oldekerk

0
210
Oldekerk OG Oktober kindermaand-3

Datum: 18 september 2013

Tijdstip: 11.00 uur

Het is wat vroeg, maar in het kader van beter te vroeg dan te laat, werd de Oktobermaand Kindermaand afgelopen woensdag massaal geopend. Dit betekent dat burgemeesters in alle gemeenten hun ketting weer om hingen om dit jaar niet voor te lezen of een quiz te spelen, maar eens gezellig samen met de kinderen een liedje te zingen. Burgemeester Kor Dijkstra van de gemeente Grootegast had dit jaar de cbs Rehoboth in Oldekerk uitgezocht om de opening van de Kindermaand luister bij te zetten. En dus toog de Ongenode Gast ook maar eens naar Oldekerk afgelopen woensdag.

Een bekend gezicht staat te wachten in de Rehoboth. Het is wel even in het geheugen zoeken voor de Ongenode Gast; ken ik jou niet ergens van? “Ja, ik ben vijf jaar directrice geweest van de Maranathaschool in Kornhorn”, verduidelijkt Dineke Scheffer, en natuurlijk, daar kennen we elkaar van. In het basisonderwijs heeft blijkbaar de grote wisseltruc plaatsgevonden deze zomer. Maar goed, met de Oktobermaand Kindermaand is deze nieuwbakken directrice van de Rehoboth dus wel bekend. “Als school doen we er verder niet heel veel mee, aangezien het juist om de weekenden gaat”, vertelt ze. “Maar het is een leuk project. Juist in die weekenden kunnen de kinderen gratis naar musea en andere culturele activiteiten. Of dat een succes is? Ik denk dat het ook van de ouders afhangt. Mijn man en ik gaan wel altijd met onze kinderen erop uit. En wat helpt, is dat de herfstvakantie ook in deze maand valt.”

Even later stapt ook burgemeester Dijkstra binnen. In zijn hand een printje met de tekst van ‘Ale doagen van de week’. “Ja, ik heb gisteravond laat nog geoefend”, begint hij lachend. “Ik dacht dat ik het Groninger volkslied moest zingen en zag pas toen dat het een ander nummer is.” Gelukkig is op het wereldwijde web álles te vinden, ook de tekst van dit liedje. “De Stichting Grunneger Toal, waar ik toevallig ook voorzitter van ben, en het Huis van de Groninger Cultuur hebben samen het project ‘Klunderloa’ opgezet, waarop allerlei lesmateriaal te vinden is. Daar heb ik dit nummer ook gevonden.”

In een klaslokaal verderop zijn de kinderen ook goed voorbereid. Luid en duidelijk schallen de stemmen vanuit dit lokaal over de gang. Ja, die tekst zit er goed in. Dineke kopieert nog snel even wat tekst. “Wij hebben hem het nummer net nog even op gezet en het zit er nog niet helemaal in”, verduidelijkt ze. Het Gronings is dan ook niet voor iedereen even makkelijk in te studeren. “Ook voor de kinderen is het best lastig. Bij groep 1 en 2 is het niet gelukt.” Gelukkig is daar een andere rol voor gevonden. Al schuddend met sambaballen en rammelend met de tamboerijn zijn zij ondertussen op weg naar het schoolplein.

Ook de andere klassen volgen en wanneer iedereen een plekje op het plein heeft, is het dan tijd voor de officiële opening, want dat is waar we hiervoor zijn. De ’s ochtends uitgedeelde flyers zijn door Dineke in allerijl teruggehaald, want het is aan de burgemeester de eerste officieel te overhandigen. “Vandaag wordt in de hele provincie aandacht besteed aan de Oktobermaand Kindermaand”, vertelt hij de kinderen. “Jullie kunnen straks met elkaar op ontdekkingstocht, door de hele provincie en daarbuiten. Langs musea, molens, theater en heel veel andere culturele activiteiten. En dan mogen jullie ook nog eens gratis met de bus. Alles hierover is te vinden op internet en ik weet zeker dat jullie allemaal heel goed met de computer kunnen werken.” Het is tijd om de flyer te overhandigen. “Wie zou hem willen hebben?”, begint Dijkstra voorzichtig, waarop bijna alle kinderen de vinger in de lucht steken. Eva Ruzius is de gelukkige, want “jij stak als allereerste de vinger op”. Met de ogen van Dijkstra is niks mis. En de stem? De kinderen barsten op aanwijzing van juf Anneke los en overstemmen daarmee Dijkstra compleet. Ach, en dat dan misschien niet alle woorden er even goed in zitten, maakt ook niks uit. De sambaballen worden nog eens aangezet en een verbaasde postbode kijkt zijn ogen uit. Ja, hier is het al Oktobermaand Kindermaand.

 

Oldekerk OG Oktober kindermaand-4