Frjemd Folk neemt je mee naar de Ierse en Schotse hooglanden

0
735

KOLLUMERZWAAG – ‘Het is echt muziek van de mensen, van het volk. Het is muziek die je je eigen kunt maken, een eigen draai aan kan geven. Dat is wat wij er zo mooi aan vinden,’ zegt Hinke Jelsma, oprichtster en dirigente van de Keltische folkzanggroep Frjemd Folk. Deze zanggroep zag in 2007 het levenslicht, toen Hinke en haar man Bram van der Weg in aanraking kwamen met de Ierse en Schotse muziek. Het idee ontstond om een zanggroep te beginnen met enthousiaste liefhebbers van de folkmuziek. Er kwamen een aantal namen op papier van zangers in de kennissenkring, zij werden gevraagd of ze deel wilden nemen. Sindsdien is er een groep van twaalf enthousiaste zangers samen met een vaste violiste en een vaste gitarist iedere week aan het oefenen in de keuken van Hink en Bram. Frjemd Folk treedt gemiddeld zo’n tien tot twaalf keer per jaar op, meestal in kleinere gelegenheden als kerken en dorpshuizen, maar ook op Keltische festivals. ‘Vanaf het begin hebben we ervoor gekozen om zonder versterking door het leven te gaan. Bij dit soort muziek past dat het best. De oorsprong van deze muziek komt uit onder andere Ierland en Schotland, waar men gezamenlijk in de pubs dit soort liederen zingt. Die sfeer, van dat gezellig samen zijn, proberen wij ook over te brengen. Daarom treden wij voornamelijk op in kleinere kerken en zaaltjes waar je contact kan hebben met je publiek.’ Wanneer Frjemd Folk ergens optreedt, dan wordt er niet zomaar een lijstje met nummers afgewerkt. De nummers gaan veelal over plaatsen in Ierland of Schotland, waar vroeger nogal eens wat strijd is geweest. Hinke neemt het publiek door middel van verhalen dan mee naar die plek. ‘Dan vraag ik het publiek in te stappen in het rijtuig, het paard nog wat voer te geven en mee te gaan naar Carlow of een andere plaats waar we over zingen.’ Ook probeert Hinke bij optredens wel eens een vergelijking te maken met de veldslag waarover ze zingen en de plaatselijke geschiedenis van de plaats waar ze optreden. ‘Zo traden wij ooit eens op in Hartwert, een klein dorpje met een bijzondere geschiedenis. Daar heeft ongeveer de grootste veldslag plaatsgevonden van de Friese geschiedenis. Daar vielen eerst zo’n honderd doden bij de aanval op het klooster door de anabaptisten, en later werden daar nog eens honderd anabaptisten opgehangen, onthoofd of anderzijds vermoord vanwege die aanval. Daar refereerde ik aan, toen een man uit het publiek met zijn vuist in de lucht riep: ‘En dat kan weer!’ De sfeer zat er direct goed in, en het is een hele gezellige avond geworden.’ De groep is inmiddels een hele hechte groep geworden. ‘We zijn echte vrienden geworden. Het is niet alleen leuk met elkaar zingen, maar ook voor elkaar klaar staan wanneer dat nodig is. Dat is zo gegroeid, en dat is geweldig. Het komt ook regelmatig voor dat we na afloop van het oefenen op zondagavond een borrel op tafel zetten, dat er iemand wat hapjes meeneemt en dat we nog gezellig na zitten te praten. Voor de zomer van 2014 hebben we ook het plan om met z’n allen naar Ierland te gaan, om daar plaatsen te bezoeken waar we over zingen, en hopelijk lukt het om daar op een festival op te gaan treden.’ Plezier staat bij Frjemd Folk overduidelijk hoog in het vaandel, maar ook kwaliteit en eigenheid is voor hen erg belangrijk. ‘We mogen dan amateurs zijn, we streven wel naar een goed resultaat, dat het publiek echt iets heeft om naar te luisteren.’ Voor de toekomst hoopt Hinke dat men in Nederland op dezelfde manier met de muziek om zal gaan als in Ierland. ‘Hier in Nederland ziet men folkmuziek nog wel eens als ouderwets, of als muziek voor ouderen. In Ierland ziet men het als muziek voor iedereen. Als je daar in een pub komt dan kan het zo zijn dat er een band optreedt waarin kleinzoon en grootvader samen spelen. De muziek is tijdloos en voor iedereen.’ Frjemd Folk lanceert in deze week hun nieuwe website, waarop ook hun aankomende optredens te vinden zijn. Kijk daarvoor op www.frjemdfolk.nl.