Grootegast laat zien wat nieuwe werkwijze Wmo inhoudt

0
229
23 sept grootegast frank van der kolk bij het gemeentehuis grootegast

“Er wordt een andere samenleving gecreëerd”

OPENDE/GROOTEGAST – Sinds begin dit jaar is de werkwijze van de gemeente Grootegast omtrent de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) veranderd. Nu alle ambtenaren een training van Frank van der Kolk achter de rug hebben, is het de beurt aan de inwoners. Middels twee bijeenkomsten wil de gemeente niet alleen vertellen wat er is veranderd, maar dit vooral ook laten zien. In korte sketches worden er voorbeelden gegeven, waarna er ruimte is alles te bespreken. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor alle inwoners. “Dit moet gaan leven”, vindt Frank. “We beginnen nu met eigen kracht en zo wordt er een andere samenleving gecreëerd.”

Volgens Frank wordt de Wmo steeds beter begrepen, waardoor vele gemeenten dit jaar een andere invulling aan hun verantwoordelijkheid hiervoor geven. “Het is een raamwet”, verduidelijkt hij, “wat betekent dat Den Haag wel de kaders heeft uitgezet, maar dat de precieze invulling aan de gemeenten wordt overgelaten. En dan duurt het een aantal jaren voor het helder is, wat de juiste manier is dit te doen. Wat je ziet, is dat er heel veel op de gemeenten af kwam. Ze hebben eerst prioriteit gegeven aan de belangrijkste zaken en komen nu aan andere dingen toe.”

‘Eigen kracht’ is een veelgehoorde term als het om de veranderingen omtrent de Wmo gaat. Ook gemeente Grootegast ziet dit als uitgangspunt bij de uitvoering. “Het doel van de Wmo is dat iedereen kan meedoen in de samenleving. Eerder was het zo dat iemand een aanvraag deed bij de gemeente, deze beoordeelde dat en gaf een ‘wel’ of ‘niet’ af. Nu beginnen we bij eigen kracht. Bij iedere aanvraag wordt eerst gekeken: ‘waar staat het voor’, ‘wat wil je ermee’ en ‘kan het ook op een andere manier geregeld worden’. Misschien kan familie, de buurt of een vrijwilliger wat voor je betekenen. En als dat niet genoeg resultaat biedt, pas dan komt de gemeente in beeld. Want”, benadrukt Frank, “als het niet anders kan, dan is de gemeente daarvoor. Dat is nooit een probleem.”

Nuancering is volgens hem namelijk altijd nodig. “Je kunt niet bij iedereen stellen dat de kinderen maar moeten komen helpen met de boodschappen of dat de buurvrouw je maar moet helpen douchen. Máár, je mag het wel voorleggen om het erover te hebben. De uitvoering van de Wmo door de gemeente moet niet slechter worden, maar er is vaak ook een andere manier om de mensen te ondersteunen.” De gemeente creëert op deze manier ook, of juist vooral, een andere samenleving. Eén waarin niet bij iedere hulpvraag naar de gemeente wordt gekeken, maar waarbij we elkaar helpen en voor elkaar klaar staan. En waarin inwoners zelf verantwoordelijk zijn. “Er wordt nu heel erg gekeken naar algemene maatstaven. Hier hebben we recht op, dus dat is wat we willen. Terwijl soms er niet eens behoefte aan is. Er zijn veel burgers die deze nieuwe benadering van de Wmo prima vinden”, heeft hij al ervaren. “Soms is er een fijnere oplossing voor een probleem voor handen, maar daar is simpelweg nooit over nagedacht. Dat iemand niet hoeft mee te rijden met een taxi van de gemeente, maar gezellig meegaat met een bekende, bijvoorbeeld.”

Op dinsdag 1 oktober en dinsdag 8 oktober vindt ‘Theater De Kanteling’ plaats in het BaronTheater te Opende. Op 1 oktober duurt de bijeenkomst van 15.00 tot 17.00 uur, op 8 oktober van 19.00 tot 21.00 uur. Aanmelden kan via Zorgloket de Verbinding, tel 0594-695750 of deverbinding@grootegast.nl. Zoals gezegd is de bijeenkomst voor iedereen. “Van gebruikers van de Wmo zoals mensen met een handicap of ouderen tot thuiszorgmedewerkers, gemeenteraadsleden of mantelzorgers. Iedereen die geïnteresseerd is. En dan hoop ik echt dat deze nieuwe manier het gesprek wordt. En dan natuurlijk juist de voordelen die deze benadering biedt.”