Hindrik Kooistra maakte in twintig jaar honderden eendenkorven

0
890
ALDTSJERK - Eendenkorfvlechter

ALDTSJERK – Hindrik Kooistra uit Aldtsjerk heeft een bijzondere hobby. Urenlang kan hij op de zolder van zijn garage zitten, bezig met eendenkorven. Hoeveel hij er in zijn leven al gemaakt heeft? Hij heeft geen flauw idee. ‘Daar vraag je me wat. De afgelopen zomer alleen al heb ik er 94 gemaakt. En ik doe dit nu al meer dan twintig jaar, dus ik denk dat we wel kunnen stellen dat ik er honderden heb gemaakt. Maar wat het precieze aantal is? Ik heb geen flauw idee. Het maken van eendenkorven is iets wat Hindrik in zijn jeugd ook al deed, al was het toen op een hele andere manier en op een andere schaal. ‘Vroeger maakte ik samen met mijn broer eendenkorven, dat deden we toen van roggestro.’ Vele jaren later kwam Kooistra in contact met een man uit het dorp die eendenkorven maakte. ‘Toen wilde ik wel eens echt leren hoe het moest. Ik heb hem gevraagd het mij te leren, en sindsdien is het een hobby waar ik me alle winters mee bezighoudt. Zomers zijn we bezig met het trekken van riet en vlas, in de herfst en in de winter zit ik op mijn zolder en maak ik de korven.’ Via een houten trap bereik je de zolder van de garage. De hele zolder ligt vol met benodigdheden voor de korven. ‘Toen ik hiermee begon deed ik het nog op de begane grond. Maar dat gaf zo’n troep. Daarom ben ik maar naar de zolder verhuisd. Het is helemaal ingericht op het maken van de korven. Ik heb hier een kacheltje om warm te blijven en we hebben een dakraam laten plaatsen zodat ik uit kan kijken op het haventje en het natuurgebied daarachter.’ Wie een beetje rekent kan zich voorstellen dat Kooistra al de nodige uren op het zoldertje heeft zitten te werken. Één eendenkorf kost hem tussen de tweeënhalf en drie uur tijd. ‘Ik heb er nu behoorlijke snelheid in. Ik kan met m’n ogen dicht een korf maken als ik wil. Maar dat was in het begin natuurlijk ook niet zo.’ Sinds een tijdje is Kooistra lid van ‘De Strampel’, een vereniging voor eendenkorfvlechters. ‘Met die club komen we zo nu en dan bij elkaar om van elkaar te leren. Ieder heeft zijn eigen techniek. Zo gebruik ik vlas als verbindingsmateriaal, maar dat doet niet iedereen.’ Door de jaren heen heeft Kooistra niet alleen zijn technieken weten te verbeteren, ook heeft hij een hele hoop kennis over de materialen. ‘Wist je dat lijnzaad, dat gebruikt wordt voor bijvoorbeeld een betere werking van de darmen, uit die bolletjes van het vlas komt? En de olie, die dan weer uit die zaadjes komt, die werd vroeger wel veel gebruikt door verf heen,’ vertelt Kooistra. Ieder jaar zet Kooistra een aantal korven in het haventje van Aldtsjerk. ‘De laatste jaren waren die eigenlijk allemaal bezet, alleen de laatste winter was er maar één waar een eend in zat. Er komen steeds minder eenden. Dat ligt hem aan de vos.’ In de jaren dat Kooistra bezig is met het maken van de korven en het trekken van vlas en riet, is er eigenlijk nog maar één keer een ongelukje gebeurd. Dat was de afgelopen zomer. ‘Toen moest ik geopereerd worden aan m’n vinger.’ Kooistra haalt een potje met drie grote splinters, waarvan twee van wel een centimeter lang, uit een kast. ‘Bij het vlas trekken ging het mis, toen kwamen deze splinters in mijn vinger terecht. Daarvoor moest ik uiteindelijk naar een chirurg.’ Die chirurg werd uiteindelijk niet alleen beloond met een dankbare blik van Kooistras kant, de chirurg kreeg ook een korf cadeau. De korven die Kooistra zelf niet gebruikt zijn bedoeld voor de hobbymatige verkoop. Voor slechts 15 euro verkoopt hij de korven. ‘En daar kijkt men wel eens verbaasd van op. De eerste twee korven van dit seizoen heb ik al verkocht. Die man keek zo vreemd op van de prijs dat hij me spontaan een tientje extra gaf.’